Hlavní obsah

Politici a studenti si připomněli 17. listopad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika si v sobotu připomíná historické události spojené se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o padesát let později komunistická moc. K pamětní desce na Národní třídě nosili lidé od rána svíčky i květiny. Osmnácté výročí 17. listopadu 1989 přišli uctít i prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek (ODS) a další ústavní činitelé, kteří položili kytice na místo symbolu pádu komunismu.

Článek

"Kladení věnců je také jeden ze způsobů připomínky výročí. Dnešní politická garnitura ale vzpomínku nese v sobě, a je to pro ni nezapomenutelná skutečnost, která se před 18 lety stala," řekl Klaus poté, co k pamětní desce položil květiny.

Prezident se s přítomnými lidmi zdravil podáním ruky a s několika si povídal.

Topolánek: 17. listopad není definitivně vybojován

Premiér Topolánek zdůraznil, že by si lidé i politici měli stále klást otázku, zda jsou dostatečně zralí na demokracii, odpovědni a poučeni z minulosti.

:. Pražský primátor Pavel Bém (ODS), předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a premiér Mirek Topolánek (ODS) se sešli při kladení květin u pamětní desky na Národní třídě v Praze. (Foto PRÁVO/Milan Malíček)

"Na to odpovídám ano, možná. Myslím si, že 18 let je ještě velmi krátká doba a některé excesy, které zažíváme kolem sebe, svědčí o tom, že jsme se nepoučili," uvedl.

Podle něho není 17. listopad definitivně vybojovaný boj. "Svoboda je strašně křehká a musí se stále zalévat. Zajímá nás mladá generace, která by se z dějin měla poučit," dodal.

Památku studentů uctili na Národní třídě mezi prvními i zástupci sociální demokracie v čele se svým šéfem Jiřím Paroubkem. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) zdůraznil, že především politici by měli dnešní mladé generaci připomínat, co listopadové události znamenají a jak by si měli vážit svobody.

Klaus: ke komunistické totalitě přispěla inteligence

Prezident Václav Klaus absolvoval ráno také pietní vzpomínku v Praze u Hlávkovy koleje, kde řekl, že ke komunistické totalitě přispěla velká část inteligence. Ta se podle něj nechala v meziválečné době omámit levicovými utopistickými vizemi. Dalším důvodem bylo hledání bezpečnostní záruky na východě po zklamání západními velmocemi, uvedl Klaus.

Pietní akce u Hlávkovy koleje se kromě prezidenta účastnili další političtí představitelé, hodnostáři vysokých škol a především účastníci nacistických represí v roce 1939, kterých dosud žije kolem stovky. Vzpomínali na noční přepadení kolejí nacisty v roce 1939.

Pravicoví extremisté demonstrovali 35 minut

Pravicoví extremisté již předem oznámili, že jejich shromáždění bude "posledním rozloučením se svobodou slova". Jejich kritika směřovala proti postupu úřadů a policie proti jejich akci v Praze 10. listopadu - v den výročí pogromu proti Židům v nacistickém Německu.

Během sobotní demonstrace na Palackém náměstí tak symbolicky svobodu slova pohřbili a po několika vystoupeních se v klidu rozešli. Žádné nepokoje nebyly hlášeny a policie nemusela zasahovat.

Studenti vzpomněli Opletala i Sedláčka

Zástupci Studentské komory Rady vysokých škol položili u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka v Žitné ulici v Praze věnec. Podle představitelů se zapomíná na to, proč některé svátky vznikly a jejich význam.

Během demonstrací 28. října 1939 vyšlo v Praze do ulic na 100 000 lidí. Německé pořádkové jednotky pak smrtelně postřelily v Žitné ulici dělníka Václava Sedláčka a studenta medicíny Jana Opletala a zranily dalších devět lidí. Opletalův pohřeb se 15. listopadu stal další manifestací, na kterou o dva dny později okupanti tvrdě zareagovali.

Prostestuje se odpoledne

Dne boje za svobodu a demokracii využijí k demonstraci také odpůrci stavby amerického radaru a představitelé některých odborových organizací. Extrémní pravice pořádá "rozloučení se svobodou slova" a ČVUT k uctění památky nacistických represí přespolní běh. Sejdou se také příznivci Jiřího Čunka.

Odpůrci amerického radaru a odboráři se sejdou v horní části Václavského náměstí. Jako dárek demokracii požadují referendum. ČVUT pořádá k uctění památky tragických událostí roku 1939 přespolní běh.

V dolní části Václavského náměstí se sejdou příznivci šéfa lidovců Jiřího Čunka, který tento týden skončil ve funkci vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Jeho osud ve vrcholné politice považují organizátoři za důkaz toho, že společnost není ještě skutečně demokratická, proto podle nich musí pokračovat očista politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám