Hlavní obsah

Policii věří jen třetina lidí, vojákům polovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká armáda a zejména policie nadále ztrácejí důvěru občanů. Policie za poslední rok ztratila důvěru 15 procent Čechů, nyní jí důvěřuje jen 36 procent lidí oslovených v rámci říjnového průzkumu veřejného mínění agentury STEM. Armáda je na tom s 52 procenty lépe, ale i tak je to nejhorší výsledek od února 2000. Národnímu bezpečnostnímu úřadu důvěřuje 38 procent lidí, BIS ještě o 7 procent méně.

Foto: Lubomír Peške

Kvakoška přiletěla z Afiky na apríla

Článek

Z hlediska politické orientace lze podle autorů průzkumu říci, že jednoznačně nejlépe je armáda, a zejména policie přijímána stoupenci ČSSD a KDU-ČSL, naopak nejkritičtěji se k nim staví příznivci KSČM. Podobně je tomu i s důvěrou v BIS a NBÚ. Armádě a policii také většinou věří lidé majetní.

Z dlouhodobého vývoje se kredit armády i policie od devadesátých let postupně zvyšoval a od roku 2001 se stabilizoval zhruba na 60 procentech pro armádu a asi na 50 procentech pro policii. Od počátku letošního roku se však důvěra v obě ozbrojené složky státu propadá.

Říjnový výzkum STEM zkoumal rovněž důvěru občanů v mezinárodní instituce NATO a Interpol. Právě mezinárodní organizace kriminální policie Interpol dopadla ze sledovaných institucí nejlépe. Činnost Interpolu vzbuzuje důvěru u 72 procent Čechů. Severoatlantické alianci důvěřuje stejný podíl obyvatel jako české armádě - 52 procent a i vývojový trend je u obou podobný.

NATO a Interpol jsou důvěryhodnější pro lidi s vyšším vzděláním a pro mladší lidi. Zejména pro důvěru lidí v Severoatlantickou alianci je důležitá jejich politická orientace. Mezi stoupenci KSČM má NATO důvěru pouze u necelé čtvrtiny oslovených. Výzkumu se zúčastnilo téměř 1700 českých občanů starších osmnácti let. Důvěryhodnost bezpečnostních složek sleduje STEM dlouhodobě.

Anketa

Které složce policie nejvíce důvěřujete?
Pořádkové
44,2 %
Dopravní
11 %
Pro boj s organizovaným zločinem
13,7 %
Kriminální
22,6 %
Protikorupční
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 620 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám