Hlavní obsah

Policie obvinila mladého muže, že změnil QR kód sbírky pro oběti tornáda

Novinky, ČTK, jas, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v neděli večer obvinila dvaadvacetiletého muže z pokusu o podvod. Podle ní chtěl podvodně získat peníze ze sbírky pro lidi postižené tornádem na Moravě. Novinářům to řekl bez dalších podrobností jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Úklid v Moravské Nové Vsi

Článek

„Mohu vás ujistit, že nedošlo ke zneužití finanční prostředků,“ zdůraznil odpoledne s tím, že podezřelá osoba je vyslýchána a vše vysvětluje kriminalistům.

Jedná se o sbírku Diecézní charity Brno, jejíž grafiku někdo okopíroval a vložil do ní vlastní QR kód směřující jinam než na diecézní účet.

Lidé by sice žili v domnění, že poslali peníze postiženým, ve skutečnosti by ale jejich dary doputovaly přímo na účet pachatele. Informace o něm ověřovala policie podle Tržila od sobotního večera.

Úřad Jihomoravského kraje zdůraznil doporučení, aby dárci pořádně ověřovali, kam peníze posílají a v daném případě kód nepoužívali. Na webu charity jsou veškeré podrobnosti.

„Doporučujeme lidem, aby peníze posílali přímo na číslo sbírkového účtu a QR kód nevyužívali. A pro jistotu se ještě podívali na stránku organizace, která veřejnou sbírku pořádá," sdělila v sobotu mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Dárci by si podle ní měli vždy patřičně ověřovat, zda platbu posílají na správný účet.

Číslo sbírkového účtu Diecézní charity Brno je 4211325188/6800.

Lidé mohou zasílat i dárcovské SMS na číslo: 87 777, a to ve tvaru DMS DCHB 30, 60 či 90.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám