Hlavní obsah

Policie už podruhé končí vyšetřování Čunkovy kauzy

Právo, Novinky, rav, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Vyšetřování údajné korupční kauzy vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL) končí. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov ohlásil na úterní dopoledne tiskovou konferenci, na které představí výsledky vyšetřování. Případ se chýlil ke konci už jednou, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká jej ale začátkem června odebrala přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi.

Článek

"Mohu potvrdit vaši verzi," reagoval v této souvislosti na dotaz Práva mluvčí brněnského státního zastupitelství Hynek Olma, zda tedy chystané zítřejší Salichovovo prohlášení znamená, že vyšetřování případu vicepremiéra Čunka je u konce.

Úřad, jehož je Olma mluvčím, provádí v kauze Čunek nad prací Salichova jako nadřízené krajské zastupitelství dohled.

Jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovovi přidělila případ nejvyšší státní zástupkyně Vesecká začátkem června v den, kdy končilo seznamování obviněného se spisem a mělo následovat rozhodnutí policie o případném návrhu na obžalobu. Přerovský žalobce Radim Obst i tehdejší vyšetřovatelé se podle Vesecké dopustili v kauze několika procesních pochybení.

Salichov v červnu uvedl, že chce Čunkovu kauzu ukončit v průběhu srpna. Znovu vyslechl některé lidi, kteří již vypovídali, a předvolal nové svědky.

Čunek je podezřelý z toho, že v roce 2002 přijal půlmiliónový úplatek. Vicepremiér obvinění odmítá.

Jeho kauza působí problémy současné vládní koalici. Kriticky se na jeho adresu vyjadřují zejména Zelení, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) uvedl, že podá demisi, pokud by Čunek byl obzalován a zůstal by ve vládě. Premiér Mirek Toplolánek (ODS) uvedl, že Čunka odvolá v případě, že bude vicepremiér obžalován a neodešel by sám.

Červnové odebrání Čunkova případu přerovskému žalobci Radimu Obstovi kritizovala levicová opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek vyzval Čunka k demisi, ten odmítl

Premiér Mirek Topolánek v pondělí poprvé vyzval předsedu KDU-ČSL a vicepremiéra Jiřího Čunka, aby zvážil odchod z vládní funkce. Stalo se tak v důvěrném...

Výběr článků

Načítám