Hlavní obsah

Policie uložila k ledu vyšetřování Nečase a Johna kvůli kauze Drobil

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie v pondělí uložila k ledu prověřování premiéra Petra Nečase (ODS) či ministra vnitra Radka Johna (VV) kvůli kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

Oba údajně už několik týdnů před prosincovým zveřejněním případu věděli o možném podezření na korupci při chystaných zakázkách ve fondu, ale na policii se neobrátili.

Podle vyšetřovatele z ústecké pobočky protikorupční policie však nebyly zjištěny skutečnosti svědčící o tom, že by svým jednáním spáchali nějaký trestný čin.

Právu rozhodnutí policie o uložení kauzy potvrdila v úterý šéfka žalobců z Prahy 1 Šárka Pokorná a také rakouský občan českého původu Philipp Janýr, který na členy vlády podal v prosinci trestní oznámení.

Podle něj i názoru některých advokátů se totiž Nečas, John, ale také bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) nebo vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby nebo neoznámení či nepřekažení trestného činu tím, že o podezření z možné korupce policii vůbec neinformovali.

Případ není u konce

„Vzhledem ke skutečnosti, že nebylo zjištěno ani jiné protiprávní jednání a není na místě vyřídit věc jinak, byl spisový materiál uložen A-A (ad acta),“ napsal v pondělí Janýrovi vyšetřovatel případu.

Ten se s takovými závěry neztotožnil a okamžitě podal proti rozhodnutí policie stížnost.

„Nevím, jaké důkazy byly skutečně provedeny, ale je zřejmé, že ve věci opět rozhodoval věcně nepříslušný policejní orgán, tak jako tomu bylo v kauze Čunek a i způsob vyřízení je velice podezřelý. Závěr Policie ČR nekoresponduje s veřejným vyjádřením Libora Michálka (bývalého šéfa SFŽP) a s dalšími veřejně dostupnými důkazy,“ sdělil Právu Janýr.

Jeho stížnost už doputovala na stůl šéfce prvního pražského státního zastupitelství Pokorné. „Dnešního dne jsem ji obdržela. Nyní si vyžádám od policie spis, abych její rozhodnutí přezkoumala a rozhodla, zda jde či nejde o podezření ze spáchání nějakého trestného činu,“ řekla Právu Pokorná.

Reklama

Související články

Ministr Drobil oznámil rezignaci

Ministr životního prostředí Pavel Drobil oznámil, že premiérovi navrhl rezignaci na svůj post. Se svým záměrem rezignovat seznámil Petra Nečase již v pondělí....

Výběr článků

Načítám