Hlavní obsah

Policie nebude řešit prodej nesmyslných drahých dek

– PRAHA

Policie odložila trestní oznámení na prodejce drahých dek, které mají lidi ochránit před takzvaným elektrosmogem. Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) a Ekologický právní servis (EPS), kteří oznámení podali, tvrdí, že prodejci klamali spotřebitele, protože žádný elektrosmog neexistuje. Podle policie se ale obchodníkům nepodařilo prokázat úmysl podvést zákazníky.

Článek

SOS je toho názoru, že se prodejci dopustili trestných činů podvod a poškozování spotřebitele, oklamali tak až několik stovek zákazníků.

Trestní oznámení se týkalo statutárních a obchodních zástupců společností ESKULAB-FINANC, AESKULAB-REISEN a Esculab.Vectors, kteří přikrývky a ložní podložky nabízeli zejména na reklamních předváděcích akcích. Podle televize Nova, která na případ loni upozornila, deka proti elektrosmogu stála 22 000 korun.

Elektrosmog je nesmyslný pojem

"Trestní oznámení v kauze ESKULAB proti představitelům společností prodávajících na předváděcích zájezdech takzvané deky proti elektrosmogu bylo Policií ČR odloženo. SOS tak vyčerpalo dostupné právní prostředky k dosažení odškodnění pro postižené klienty této společnosti," uvedlo SOS na svých internetových stránkách www.spotrebitele.info.

Prodejci podle mluvčí SOS Ivany Pickové tvrdili, že deky odstiňují všudypřítomný elektrosmog, který je vedlejším produktem zejména elektrických zařízení, a chrání tak lidi před zdravotními riziky, jako je Parkinsonova choroba či rakovina. Stejné informace byly i v příbalových letácích k výrobkům.

Luděk Pekárek z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR ale upozornil, že elektrosmog je nesmyslný pojem, který v lidech vyvolává klamnou představu o zdravotních účincích prodávaných dek. Podobně se vyjádřili i hygienici.

Úmysl nebyl prokázán ani obchodním zástupcům firem

Policie trestní oznámení na prodejce dek odložila letos v únoru. SOS pak společně s několika desítkami zákazníků těchto firem proti rozhodnutí policie podalo stížnost, kterou ale v červnu zamítlo státní zastupitelství. "S odůvodněním, že nebyl prokázán úmysl společností podvést poškozené předkládáním neexistujících funkcí ložních souprav a způsobení škody kupujícím," uvedlo SOS.

Úmysl nebyl podle SOS prokázán ani v jednání obchodních zástupců těchto firem, kteří měli na uzavřených prezentacích sdělovat klamavé informace o nabízených výrobcích. "Stejně tak se nepodařilo prokázat, že by představitelé společností věděli o neúčinnosti dek proti elektromagnetickému poli, a proto podle policie nedošlo ani k naplnění skutkové podstaty trestného činu poškozování spotřebitele," stojí ve zprávě SOS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám