Hlavní obsah

Policejní prezident se omluvil za slova mluvčí kvůli setkání v Průhonicích

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policejní prezident Jan Švejdar se omluvil za slova středočeské mluvčí Moniky Schindlové, že shromáždění Milionu chvilek v Průhonicích při srpnové akci premiéra Andreje Babiše bylo nepovolené. Ta to řekla v pátek, když informovala, že mitínk, při kterém lidé namalovali na chodník kříže, se bude řešit ve správním řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar

Článek

„Páteční vyjádření středočeské policie k aktivitě milionu chvilek v Průhonicích mne nemile překvapilo a veřejnosti se za něj upřímně omlouvám,” napsal na Twitteru Švejdar.

Upozornil na to, že úřady shromáždění nepovolují, organizátor pouze oznámí, že se akce bude konat.

„Vyjádření bylo nešťastné zejména proto, že právo shromažďovací v ČR stojí zásadně na oznamovacím principu a přímo v LZPS je zakázáno

podmiňovat jeho konání povolením orgánu veřejné správy. Sousloví „nepovolené shromáždění“ se tudíž v žádném vyjádření české policie vůbec nemělo objevit,” napsal Švejdar.

O nepovoleném shromáždění Milionu chvilek před domem premiéra Andreje Babiše v pražských Průhonicích mluvila policejní mluvčí Monika Schindlová. "Shromáždění, v rámci kterého byly kříže namalovány, nebylo ohlášeno, a tudíž ani povoleno," citovala v pátek Česká televize Schindlovou.

Bylo to nešťastné, uznal ředitel

Podle ředitele středočeské policie Václava Kučery bylo vyjádření vágní, nejasné a nepřesné, což oprávněně vyvolalo negativní reakce. "Musím bohužel s politováním konstatovat, že informace, které tisková mluvčí poskytla, byly opravdu nešťastné," řekl pro ČTK Kučera.

Dodal, že v následujících dnech ho bude zajímat, jaké podklady byly k událostem k dispozici a proč byly chybně interpretovány. "Na základě těchto zjištění pak samozřejmě vyvodím konkrétní zodpovědnost," doplnil ředitel středočeské policie.

Skupina asi deseti lidí namalovala na začátku srpna na chodník křížky na připomínku obětí covidu. Akce se podle Schindlové bude řešit ve správním řízení.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

S malováním křížků začali dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii v šest hodin ráno.

Akce nebyla nahlášena. Účastníci řekli, že tak neučinili proto, že setkání deseti lidí, kteří byli na akci pozváni a vzájemně se znali, nepovažují za shromáždění.

Podle zákona o právu shromažďovacím neplatí ohlašovací povinnost například pro shromáždění pořádaná právnickými osobami, která jsou přístupná jen jejich členům či pracovníkům a jmenovitě pozvaným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám