Hlavní obsah

Pokud se o víkendu vyjasní, bude až 17 stupňů

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože by měl nadcházející víkend přinést na některých místech České republiky teplotní rekordy, většina země zůstane v sobotu i v neděli zahalena nízkou inverzní oblačností. Tam, kde se vyjasní, ovšem předpověď slibuje až 17 stupňů, což by byl rekord od roku 1948.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Žádnou změnu na víkend bohužel neočekáváme. I nadále to bude inverzní charakter počasí. Ale bude velmi teplo. Pokud se nízká oblačnost rozpustí, což je pravděpodobnější na Moravě a ve Slezsku, bude až 17 stupňů a budou padat teplotní rekordy,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

sobotu i v neděli bude zataženo nízkou inverzní oblačností. V horských oblastech a postupně ojediněle i v nižších polohách bude polojasno až skoro jasno. Obě víkendová rána budou relativně teplá, rtuť teploměru klesne na osm až čtyři stupně, při vyjasnění na dva.

Teploty přes den se budou lišit podle toho, zda se rozpustí nízká oblačnost. Na většině území zůstane zřejmě zataženo a teploty vystoupí jen na sedm až 11 stupňů. Teplotní rozdíly tak mohou činit až deset stupňů.

Od čtvrtka se již ochladí

„Kdo se chce opálit, ať vyrazí do hor. V tisíci metrech bude 12 stupňů,“ radí Honsová.

Alespoň trochu příznivou zprávu má pro obyvatele Moravskoslezského kraje, které trápí nepříznivá smogová situace. Po celý víkend bude foukat vítr s nárazy kolem 50 km/h, v Jeseníkách a v Beskydech až 90 km/h. „Rozptylové podmínky se tak nebudou zhoršovat,“ uvedla Honsová.

Inverzní charakter počasí bude podle ní panovat nejméně celý příští týden. Na Martina se k tomu však začne také ochlazovat. „Od úterý při jasnu vystoupí maxima na 15 stupňů, od čtvrtka už jen do devíti a po ránu teploty klesnou pod bod mrazu,“ řekla meteoroložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám