Hlavní obsah

Pojišťovny zaplatí drahý lék na svalovou atrofii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní pojišťovny budou dětem i dospělým hradit lék Spinraza, určený pro pacienty se spinální svalovou atrofií (SMA). Úhradu schválilo ministerstvo zdravotnictví, potřeba je ještě stvrzení ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ročně se s onemocněním léčí asi 140 pacientů a jejich léčba vyjde na 800 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spinraza je jedním ze tří schválených léků na SMA, užívá se doživotně. Dosud o něj museli pacienti žádat pojišťovny individuálně na základě výjimky ze zákona. Pojišťovny platí od roku 2020 dětem také aplikaci léku Zolgensma za více než 50 milionů korun, na který se před dohodou pojišťovny s výrobcem skládali lidé pro konkrétní děti ve sbírkách.

Po podání Spinrazy dělá dvaadvacetiletá Anička se svalovou atrofií ohromné pokroky

Žena

Spinální svalová atrofie je vzácné vrozené onemocnění, při kterém postupně ubývá svalstvo, a tím se zhoršuje schopnost pohybu. Postiženy bývají hlavně nohy, nemocní také hůře polykají, později mají potíže s dýcháním a potřebují celodenní umělou plicní ventilaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám