Hlavní obsah

Podzimní výlovy začínají

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBOŇ

Letošní sezóna podzimních výlovů hlavních rybníků začíná. Na první velké vodní plochy vyrazí rybáři už příští týden a nepřetržitě budou lovit prakticky až do konce listopadu.

Foto: Hana Růžičková

Pohled do zámeckého parku v Kostelci na Orlicí.

Článek

"Už příští týden začneme s přelovováním plůdku a násady. Zhruba od 15. října pak přijdou na řadu hlavní rybníky s tržní rybou," řekl v úterý Právu výrobně - technický ředitel největšího producenta sladkovodních ryb v Evropě, společnosti Rybářství Třeboň, Josef Malecha a poznamenal, že v průběhu podzimu plánují rybáři z Třeboně vylovit 1650 tun tržního kapra a cirka 300 tun vedlejších ryb.

Program výlovů

Program výlovů hlavních rybníků bude na především Třeboňsku jako každoročně velmi bohatý. Například od neděle 12. října do pondělí 13. října budou rybáři k vidění na osmdesátihektarovém Schwarzenbergu. Od pondělí 20. října do pátku 24. října mají v plánu výlov bezmála 440ti hektarový Horusický Velký a od 27. do 31. října je čeká Dvořiště. Na tento rybník přitom rybáři vyrazí i 28. října, tedy v den státního svátku.

Divácky velmi atraktivní bude také dvoudenní výlov Vlkovského rybníka, který začne v neděli 2. listopadu či Bošileckého v době od 10. do 14. listopadu.

Rybáři si stěžují na nedostatek násad

Na Hlubocku se milovníci rybářského řemesla mohou těšit hlavně na výlov Bezdreva, třetího největšího rybníku v republice, který začne 19. a potrvá až do 24. října. Zajímavé budou ale i výlovy Blatce u Dívčic 7 listopadu, Vlhlavského rybníka od 4. do 6. listopadu a Bělohůreckého od 5. do 6. listopadu.

Rybáři však připomínají, že z technických důvodů může dojít k úpravám harmonogramu lovení.

Svou celkovou letošní produkci odhadují rybáři z Třeboně na přibližně 2750 tun a jejich kolegové z Hluboké na přibližně 1250 tun. "Ačkoli byl letos výrazný nedostatek vody, díky teplotám se přírůstky ukazují jako dobré. Problém ovšem stále přetrvává v nedostatku násad," konstatoval ředitel Rybnikářství Hluboká Vladimír Kaiser, podle kterého zbývá jeho společnosti z celkového letošního objemu ryb slovit ještě asi dvě třetiny.

Přibližně 70 procent sladkovodních ryb, převážně kaprů, vyprodukovaných na Třeboňsku, Hlubocku a Táborsku putuje prostřednictvím společnosti Fish Market do zahraničí. Mezi hlavní exportní trhy jihočeských rybářů přitom patří zejména Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Švýcarsko, Belgie, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Fish Market, v podstatě jakási obdoba odbytových družstev už dříve založených například ovocnáři, výrobci mléka, nebo masa, dnes sdružuje Rybářství Třeboň, Rybnikářství Hluboká a Rybářství Tábor. Tato takzvaná velká trojka nyní vyprodukuje ročně dohromady bezmála pět tisíc tun ryb, což je asi 30 procent celkové produkce České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám