Hlavní obsah

Podváděla Kristýna Kočí? Policie stále nemá jasno

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie stále nemá jasno, zda se poslankyně Kristýna Kočí v kauze údajného uplácení uvnitř Věcí veřejných nedopustila podvodu. Za ten byl v dubnu odsouzen poslanec Jaroslav Škárka, kterého soud nepravomocně poslal na tři roky do vězení. Soudce Jan Šott už tehdy vyzval policii, aby se případem možného podvodného jednání a křivé výpovědi poslankyně Kočí zabývala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí v soudní síni.

Článek

Protikorupční policie začala na případu pracovat nedlouho poté, co Šottova slova v polovině dubna zazněla u Obvodního soudu pro Prahu 5. "Stále se na tom pracuje," potvrdil v pátek Novinkám mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle mluvčího se případ nachází ve fázi šetření, proto není možné uvádět bližší podrobnosti. Svou roli ale podle něj hraje také fakt, že je rozsudek nad Bártou a Škárkou stále nepravomocný. "Podstatný bude verdikt odvolacího soudu," řekl.

Soudce Jan Šott v dubnu potrestal Víta Bártu za podplácení Škárky 18 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku, Škárka by si měl podle soudce odsedět tři roky ve vězení za podvod. "Výpověď svědkyně Kristýny Kočí navíc staví soud, z hlediska hodnocení věrohodnosti ať již této výpovědi, nebo samotné svědkyně, před shodný problém jako v případě obžalovaného Jaroslava Škárky," uvedl v dubnu Šott.

Konejte, vyzval soudce policii

Soudce zdůraznil, že výpověď Kočí hodnotí jako "mimořádně nedůvěryhodnou". Na rozdíl od Škárky se sice podle něj vyvarovala snadno ověřitelných lží o podstatných skutečnostech, "ovšem často za cenu toho, že jakmile se její verze událostí dostala do rozporu s nějakým objektivním důkazem nebo zjevně vůbec nevyznívala logicky, k těmto rozporům se z různých důvodů vyjadřovala zcela vyhýbavě a nepřesvědčivě".

Podle soudu bylo prokázáno, že Škárka chtěl peníze od Bárty použít k jeho následné diskreditaci. Vzhledem k tomu, že se trestní stíhání Škárky vztahovalo jen na tento skutek, soud se již nezabýval jeho možnou křivou výpovědí. "Následné kroky obžalovaného Jaroslava Škárky nemohly být již předmětem tohoto trestního řízení, soud nicméně předpokládá, že se jimi budou na základě skutkových zjištění soudu zabývat policejní orgány ve vztahu k možné kvalifikaci tohoto jednání jako zločinu či pokusu zločinu křivého obvinění," vyzval soudce.

"Totéž pak platí pro jednání Kristýny Kočí, kde by měla být pozornost zaměřena i na posouzení podezření ze spáchání zločinu podvodu," napsal dále v rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám