Hlavní obsah

Podpořte finanční ústavu, jinak si protiřečíte, vyzval Kalousek poslance

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek apeloval v úterý na poslance, aby pustili do druhého čtení ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, známý též jako finanční ústava. Ta má fungovat jako dluhová brzda. Vládní poslanci, kteří se jinak hlásí k evropskému fiskálnímu paktu, si v opačném případě podle něj budou protiřečit.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference TOP 09 ve Sněmovně. Zleva Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek, Věra Kovářová, František Laudát.

Článek

Takzvaná finanční ústava, jak se zkráceně říká zákonu o rozpočtové odpovědnosti, zahrnuje tzv. dluhovou brzdu – celek opatření, který se aktivuje, když státní dluh dosáhne určité hodnoty.

V předloženém návrhu se dluhová brzda aktivuje ve chvíli, kdy státní dluh dosáhne 45 procent. Například v rozmezí od 45 do 50 procentních bodů předloží vláda Sněmovně zdůvodnění zvýšení dluhu a představí nápravná opatření pro následující rok. Po překročení 58 procent vláda požádá Sněmovnu o důvěru.

„Uvítal jsem, že se nová vláda hlásí k evropskému fiskálnímu paktu. Náš návrh finanční ústavy je s ním úzce svázán, a proto předpokládám, že jej koaliční poslanci podpoří. V opačném případě by si protiřečili,“ řekl Kalousek. „Dluhová brzda zakotvená v právním řádu je především výrazem odpovědnosti vůči našim potomkům,“ dodal.

ODS je pro

Šéf klubu TOP 09 uvedl, že je připraven k diskusi například o změnách jednotlivých limitů. „Jako předkladatelé jsme nicméně připraveni v zájmu dosažení konsenzu debatovat o možných změnách za předpokladu, že nebude překročeno kritérium 60 procent poměru dluhu vůči HDP,“ uvedl Kalousek.

ODS finanční ústavu zřejmě podpoří. Předseda strany Petr Fiala zdůraznil, že sami občanští demokraté opakovaně dluhovou brzdu prosazovali. „Jsme připraveni tento návrh podpořit,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám