Hlavní obsah

Podnikatel chce na Vltavě v chráněné oblasti stavět vodní elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dívčí Kámen

Vodáci se vydávali v úterý na řeku Vltavu, aby zjistili, co se děje u Dívčího kamene v chráněné krajinné oblasti Blanský les. Podle prvních zpráv tam má majitel pozemků stavět vodní elektrárnu. Majitel Michal Masnička se hájí, že zatím nic nestaví, ale chtěl by. Kácení stromů na svých pozemcích má prý povolené.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Na pozemcích nedaleko Dívčího kamene pracuje těžká technika

Článek

„Dostaly se k nám fotky, že začala těžba stromů v chráněné oblasti. Nevíme jistě, co tam bude majitel stavět, ale máme s tímto pánem zkušenosti z elektrárny z Papouščí skály. V případě, že by tam stavěl další elektrárnu, byla by to obrovská škoda. Úsek na Vltavě ze Zlaté Koruny do Boršova je posledním nedotčeným s krásnou přírodou, proto se tam jedeme podívat,“ vyprávěl Novinkám v úterý ráno ve Zlaté Koruně vodák Milan Litvan.

Podle Petra Ptáčka z Asociace vodní turistiky a sportu se už na místě v podstatě staví vodní elektrárna a majitel pozemků se ohání více než sto let starým povolením. „Pro nás je elektrárna v tomto krásném a nedotknutém území nepřijatelná. Chtěli bychom tento úsek zachovat i vzhledem k vodáckému sportu. Požádali jsme kontrolní orgány, aby udělaly revizi, zda se tam chystá nějaká stavba,“ upozornil Ptáček.

Dívčí Kámen nechal postavit Rožmberk pro svých pět dcer

Tipy na výlety

Podnikatel dělá na projektu elektrárny už patnáct let

Novinky se vydaly přímo na místo k Dívčímu kameni. Je patrné, že u řeky se kácí stromy, jezdí tam těžká technika. Dělníci tam pracují už čtrnáct dní. Na místě byl i podnikatel Michal Masnička. Vybudoval už tři vodní elektrárny a u Dívčího kamene by rád postavil další s výkonem 1,2 megawattu. Zásobovala by široké okolí. Využil by základ z nedokončené vodní elektrárny z první republiky.

„V současné době zde probíhá těžba dřeva, kterou povolily příslušné úřady. Nesouvisí to s elektrárnou, těžba byla povolena mimo projekt. Činím však kroky, abych mohl jednou tu historickou elektrárnu, která by byla povolená, dostavět,“ sdělil Novinkám Masnička. Ujistil, že na elektrárnu bude rozhodně potřebovat nová povolení a nevystačí si se stavebním povolením na původní elektrárnu z roku 1912.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Cedule upozorňují na těžbu dřeva i vodní dílo

Velkolepý projekt na vodní elektrárnu ukázal hned na místě i v mobilním telefonu. Jedná se o krátký, profesionálně zpracovaný film, který bude postupně představovat i tamním obyvatelům na schůzkách. „Vodní elektrárna bude rozhodně maximálně šetrná k přírodě a některá povolení už mám,“ ujistil Masnička, který postavil na různých místech už tři vodní elektrárny.

Zmiňuje, že projekt respektuje i chráněnou krajinou oblast. „Pracuji na něm patnáct let,“ podotkl.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Úsek Vltavy u Dívčího kamene láká neporušenou přírodou

Chráněná Krajinná oblast Blanský les se aktivitami Masničky na jeho pozemcích zabývá. „Má souhlas státní správy lesů i k té aktivitě, která je na lesním půdním fondu. Zahájili jsme ale správní řízení o přestupku,“ konstatoval vedoucí CHKO Blanský les Jan Flašar. Připustil, že i výstavba může být v oblasti reálná.

„Možné to samozřejmě je. Když je to v souladu s územním plánem a není to v rozporu s ochrannými podmínkami v této oblasti. V tomto případě jsme však zatím neviděli žádný projekt ani studii. Zatím pouze tvrdí, že to má se všemi domluvené,“ podotkl Flašar s tím, že v současné situaci je CHKO Blanský les proti výstavbě vodní elektrárny.

Cenu za nejlepší technický projekt získala vodní elektrárna s vírovou turbínou z VUT

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám