Hlavní obsah

Podmínky pro chov hadů či krokodýlů se zpřísní

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce korun navíc si budou muset připravit chovatelé hadů či krokodýlů. Ministerstvo zemědělství totiž vypracovalo novou vyhlášku, která podstatně zpřísní podmínky pro chov těchto plazů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvodem je nedávná novela zákona na ochranu zvířat proti týrání i stále častější případy, kdy plazi unikají svým majitelům. To se stalo nedávno například v Ostravě, kdy majitel postrádal asi metrové mládě krokodýla, přičemž média plnily titulky, že je hladové.

Podobně minulý měsíc měli zaznamenat jedovatého hada na autobusové zastávce v Pardubicích.

Uzamykatelné terárium

Takových případů ale bylo mnohem více. Asi největší rozruch vyvolal v roce 2018 incident, kdy jedovatá mamba pokousala svou majitelku. Ta potom zemřela. „Znalci z oboru soudního lékařství určili, že příčinou smrti třicetileté ženy bylo působení neurotoxinu hadího jedu,“ konstatoval tehdy mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Zmizení krokodýla v Ostravě nahlásil majitel po dvou dnech

Krimi

„Návrh vyhlášky nově upravuje požadavky týkající se péče a požadavky na prostory a vybavení pro chov druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči,“ konstatoval nyní k chystanému legislativnímu počinu mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Někteří chovatelé podle něj budou například nuceni přebudovat svá zařízení určená k chovu jedovatých hadů nebo krokodýlů. „K tomu jim bude poskytnuto přechodné období, které umožní rozložení nákladů na delší časové období,“ dodal s tím, že vyhláška je prováděcím předpisem k nedávno novelizovanému zákonu na ochranu zvířat.

Nově vyhláška stanovuje obecný požadavek na zajištění chovných prostor proti vstupu osob, které nejsou oprávněny se zvířaty manipulovat, a nutnost zabránění možného útěku hadů a krokodýlů.

Na Karlovarsku chytali hady. Krajta čouhala ze záchodové mísy, zmije se vlnila v dětském zboží

Krimi

„Je nutné zajistit buď jednotlivé chovné prostory, anebo místnosti, ve kterých jsou chovné prostory umístěny, uzamčením,“ uvádí se v důvodové zprávě k ní. Mimo jiné bude terárium muset být uzamykatelné nebo umístěné v uzamykatelné místnosti.

Přesné podmínky

„Místnost s teráriem musí být zajištěna proti případnému úniku odstraněním mezer a otvorů v podlaze, na stěnách a stropě stejně jako kolem dveří a oken. Okna sloužící pro větrání musí být zabezpečena doléhajícím pletivem,“ konstatuje dále vyhláška. Místnost by měla být označena i výstražným upozorněním na nebezpečí.

Vyhláška nově stanovuje i požadavek označit chovné prostory informací o druhu a počtu zvířat v chovné nádrži. V případě jejich úniku tak prý bude zřejmé, jaká zvířata, kolik a kde je hledat.

Lidé pátrají u Prahy po hadovi, který měl uštknout osmileté dítě

Krimi

„Pro zasahující osoby, například hasiče či policii, je důležitá informace o tom, zda a jak je třeba objekt speciálně prohledávat. Různé druhy zvířat mají specifické chování, vyhledávají specifická místa k úkrytu, mají individuální způsoby obranné reakce a mnohdy vyžadují specifickou manipulaci,“ dodává návrh s tím, že taková situace nemusí nastat jen vinou chovatele, ale například po výbuchu plynu, požáru, zřícení stavby. Z těchto důvodů je stanoven požadavek na označení chovných prostor.

Vyhláška je ale samozřejmě primárně zaměřena na ochranu zvířat. Proto podrobně stanovuje, v jakých podmínkách je nutné je chovat, jaký mají mít prostor, vybavení v teráriu či přístup k vodě.

Nevztahuje se ale například na chov zvířat v zoologických zahradách, záchranných centrech, záchranných stanicích, útulcích pro zvířata či v cirkusech.

Reklama

Výběr článků

Načítám