Hlavní obsah

Počet obyvatel ČR v prvním pololetí narostl

Počet obyvatel České republiky se během prvního pololetí zvýšil o devět tisíc na 10 525 739 osob. Ve srovnání s loňským rokem zemřelo méně obyvatel. Narodilo se však i  méně dětí. V pondělí to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Během prvního pololetí se živě narodilo 50 tisíc dětí, meziročně o 10 procent méně. Nárůst počtu narozených v roce 2021 tak byl, zdá se, dočasný. Stejně jako v předchozích letech se téměř jedna polovina dětí narodila nevdaným ženám,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Za nárůstem počtu obyvatel tak je výlučně zahraniční migrace. Do ČR se přistěhovalo 33 800 osob, zatímco 15 200 se vystěhovalo.

Ukrajinci se nepočítají

Statistici zdůraznili, že v údajích nejsou zahrnuti lidé, kteří v ČR získali dočasnou ochranu v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině, kterých bylo na konci druhého čtvrtletí evidováno 373 tisíc.

Nejmenší město v ČR má 77 obyvatel, Olomouc už není statisícová

Domácí

Za prvních šest měsíců zemřelo téměř 60 tisíc osob, což je ve srovnání s rokem 2021 o 17 tisíc osob méně. „Oproti průměru z let 2015–2019 však jejich počet zůstal mírně nadprůměrný, k čemuž přispívá stárnutí populace,“ osvětlil ČSÚ.

Svatbu mělo přes 21 tisíc párů, což je o 40 procent více než o rok dříve, Rozvedeno bylo přes 10 tisíc manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám