Hlavní obsah

Po zákazu DDT kolonie netopýrů sílí

Právo, Vladimír Klepáč

Kolonie netopýrů v proslavené jeskyni Býčí skála v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku, která byla v době železné svatyní středoevropského významu, opět sílí.

Foto: AV ČR

Snímek netopýra při odběru vzorků.

Článek

Vytvářejí se při zimování. Zatímco kdysi jich tam vyčkávalo na jaro při zimním spánku několik set, nyní se do čtrnáctikilometrového jeskynního systému Býčí skála – Rudické propadání slétá na zimu přibližně 3000 létajících užitečných savců. Nárůst je podle vědců výsledkem používání insekticidu DDT v zemědělství.

Kdysi se užíval k postřikům na hubení hmyzu, který působil škody na úrodě. Jenže hmyz je potravou netopýrů. Ukázalo se, že DDT má negativní vliv na zdraví lidí i zvířat. Pravidelnému sčítání netopýrů v Býčí skále se věnoval nedávno zesnulý zoolog Jan Zima (1952–2019), který zjistil, že se situace zlepšuje. Uvedla to Akademie věd (AV) ČR.

Akademie věd pořádá školu v přírodě pro učitele

Věda a školy

V Býčí skále lze najít šestnáct ze sedmadvaceti druhů netopýrů žijících v Česku, což je obrovské množství. V Moravském krase bylo zatím popsáno 1134 jeskyní. Některé čekají na objevení. Podle vědců v nich lze nalézt v zimě většinu netopýřích druhů ze střední Evropy.

Ze Zimova výzkumu, který byl v uplynulých dnech zveřejněn v mezinárodním vědeckém časopise Frontiers in Zoology a který dále analyzuje tým Natálie Martínkové z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, je posílení netopýří populace výrazné. Od osmdesátých let se v ní o deset procent zvýšil počet netopýrů velkých a od devadesátých let o 13 procent počet vrápenců malých. Vědci podrobně zkoumali i způsob zimování netopýrů.

Bílý nos útočí méně 

Jeskyně využívají jako ochranu před tuhou zimou. Klíčové jsou rozdíly ve způsobu zimování netopýrů v Evropě a v Severní Americe, kde je doslova po stovkách kosí plíseň. Jde o onemocnění známé jako syndrom bílého nosu. Ztráty jsou za Atlantikem zřejmě tak velké, protože netopýři tam vytvářejí při zimování větší shluky. Netopýři se shlukují, aby zamezili vypařování vody.

Jantar dokázal zachovat barvu hmyzu z doby dinosaurů

Věda a školy

Netopýři velcí zimují v Býčí skále v pěti, deseti nebo až stočlenných skupinkách a shlukování se vyhýbají. V Americe je tomu jinak, netopýři jsou tam natlačeni na sebe v početných skupinách, proto se tam syndrom rychleji šíří a způsobuje větší úhyny.

Zimův výzkum, na němž se podílel i Vladislav Káňa z Muzea Blanenska, bude pokračovat. Netopýr je ve znaku Moravského krasu, kde jsou již turisté zvyklí, že se pro ně na zimu uzavírají Kateřinská, Sloupsko-šošůvské jeskyně a jeskyně Balcarka, aby se tak zajistilo, že netopýři budou mít na zimní odpočinek dostatečný klid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám