Hlavní obsah

Po letech za mřížemi si vězni z Plzně vyzkoušeli práci na svobodě. Důchodcům zkrášlili zahradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech strávených za mřížemi si alespoň na pár hodin připomenuli, jak se žije na svobodě. Skupina deseti odsouzených z plzeňské borské věznice vytvořila pracovní četu, která se pod dohledem pustila minulou sobotu do zahradních úprav kolem Domova pro seniory ve Vlčicích na jižním Plzeňsku.

Foto: Andrej Červený

Vězni si vyzkoušeli práci na svobodě

Článek

„Vězni prošli pečlivým výběrem tak, abychom minimalizovali riziko útěku. Šanci dostali ti, kteří se ve výkonu trestu chovají řádně,“ sdělil odborný zaměstnanec věznice Andrej Červený. Podle něj se jedná o odsouzené za méně závažné delikty.

„Během dne postupně prořezali stromy, štěpkovali, upravili živé ploty, posekali trávu, vyčistili veškeré obrubníky a zpřístupnili letní posezení,“ vypočítával Červený, který je zároveň zastupitelem města Blovice, pod které Vlčice patří.

Celkem tam vězni odpracovali na zvelebení areálu 100 hodin. „Bylo to bez nároku na jakoukoliv odměnu jak vězněných osob, tak i nás zaměstnanců, kteří jsme byli přítomni jako dozor,“ řekl dále Červený.

Jak dále pracovník věznice upozornil, je tento typ aktivity pro odsouzené především přípravou na pobyt na svobodě. „Účelem je zvládnutí kontaktu s civilním prostředím po letech strávených za mřížemi,“ vysvětlil Červený.

Zároveň je práce v civilním prostředí pro odsouzené i motivací, neboť může být například zohledněna při rozhodování soudu o podmíněném propuštění z výkonu trestu.

„Nebáli jsme se toho, protože jsme věřili, že věznice to má dobře ošetřené. Hlídali je tady dva vychovatelé a do kontaktu s našimi klienty nepřišli,“ uvedla ředitelka sociálního zařízení Eva Svobodová Herinková.

Spolupráce s domovem pro seniory není náhodná. Už v minulosti totiž pro něj odsouzení zrenovovali staré lavičky, na kterých několik měsíců pracovali přímo ve věznici.

V Česku zahájil Pappa program pro zlepšení vztahů vězněných otců s jejich dětmi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám