Hlavní obsah

Po finále fotbalového poháru v Plzni se na hřišti porvali fanoušci

Aktualizováno

Ostudnou dohru přineslo finále českého fotbalového poháru mezi Plzní a Spartou. Po skončení utkání na plzeňský trávník vnikli nejprve plzeňští a poté i vyprovokovaní sparťanští fanoušci. Týden po utkání v Mladé Boleslavi tak opět na hřišti zasahovali policejní těžkooděnci.

Foto: Profimedia.cz

Po zápase v Plzni na hřišti zasahovali policejní těžkooděnci.

Článek

Fanoušci Plzně se dostali na hřiště ihned po skončení zápasu a zamířili si to ke sparťanskému sektoru, před kterým slavili hráči. V tu chvíli se vydali na trávník i fanoušci Sparty. Před následným konfliktem stačili hráči a realizační týmy včas utéct.

Za pár okamžiků se na trávník dostala policie a oba tábory od sebe oddělila. Na hřišti pak docházelo ke konfliktům s policií.

Sparťanští fanoušci se zmocnili židlí pro fotografy, které záhy začaly létat vzduchem. Jedna v přímém přenosu přilétla i mezi komentátory České televize.

Foto: Aktu.cz

Po finále fotbalového poháru se na trávníku střetli fanoušci Plzně a Sparty.

„S ohledem na skutečnost, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmů na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmů vstoupit na hrací plochu,“ řekla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Několik osob, které na těžkooděnce útočily, bylo podle ní přímo na hrací ploše „omezeno na osobní svobodě“.

Foto: Aktu.cz

Hráči Sparty děkují fanouškům po týdnu opět v obležení policistů.

Mluvčí uvedla, že policisté zaznamenali několik případů použití pyrotechniky a vhození předmětů na hrací plochu. „Dění před utkáním, v jeho průběhu a po ukončení budeme vyhodnocovat, a to i z kamerových záznamů, abychom zjistili veškeré případy protiprávního jednání,“ uvedla Burešová.

FAČR: Snažili jsme se situaci předejít

Podle FAČR se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. „Tu o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem jako například útokům na reportéry České televize,“ uvedla FAČR v prohlášení na svém webu.

Asociace důrazně odsoudila ty fanoušky, kteří se výtržností dopustili. Děním po zápase se také bude zabývat disciplinární komise. „FAČR událostí, které po finále nastaly, lituje, protože hrubě poškozují fotbal jako celek. Navíc v době, kdy v Česku probíhá fotbalový boom, ke kterému přispěli právě i fanoušci. Dnešní události ukázaly, že snaha o kultivaci fanouškovského prostředí musí pokračovat,“ podotkla FAČR.

Foto: Profimedia.cz

Po zápase v Plzni na hřišti zasahovali policejní těžkooděnci.

Asociace zároveň uvedla, že se před zápasem snažila jakýmkoliv problémům předejít. Opakovaně také připomínala, že vstup na hrací plochu je zakázaný. „FAČR věnovala maximální úsilí tomu, aby finále bylo skutečným vyvrcholením domácího poháru,“ uvedla FAČR.

„Představitelé asociace se proto v minulých týdnech opakovaně sešli se zástupci fanoušků, bezpečnostními manažery i dalšími funkcionáři obou klubů a společně se snažili nastavit taková opatření, která přispějí k hladkému průběhu finále i slavnostnímu ceremoniálu po zápase. Chtěla se tak vyhnout nedůstojným obrázkům, které v českém fotbale vidět nechceme,“ doplnila asociace.

Další skandál během jednoho týdne

Český fotbal tak má další skandál. Po sobotním ligovém duelu v Mladé Boleslavi, kde si Sparta zajistila mistrovský titul, se Ligová fotbalová asociace (LFA) zabývá akcí těžkooděnců.

Zasáhli proti několika fanouškům hostů, kteří vběhli na trávník. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce v reakci na sobotní události svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech.

Ve středečním finále poháru Sparta porazila Plzeň 2:1.

Policie posuzuje zákrok proti fanouškům slavícím titul. Pepřový sprej měl mířit i na děti

Domácí

Výběr článků

Načítám