Hlavní obsah

Po 2,5 hodině čekání v koloně Hradecký majáles vzdali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Dvě a půl hodiny stáli prakticky bez hnutí v koloně před královéhradeckým letištěm. I po této době je od vstupu na vytoužený hudební festival Hradecký majáles, který se konal ve zdejším Parku 360, ale stále dělily nějaké tři kilometry. A tak se Jana Pitrová s přáteli rozhodla auto otočit a koncert si odpustit. I přesto že měli koupené vstupenky i zaplacené parkovné. A nebyli jediní.

Foto: Facebook Hradecký Majáles

Ilustrační foto

Článek

Podle ohlasu na sociálních sítích se na majáles nedostaly minimálně desítky lidí. A také obyvatelé Hradce a okolních obcí na minulou sobotu nevzpomínají v dobrém - vždyť pro ně byl často problém dostat se do vlastního domu.

Původně o svém zážitku Jana Pitrová nechtěla mluvit, ale když se v médiích dozvěděla, že problémy provázely také pořádání majálesu v Praze, kde kvůli nevracení záloh na kelímky dokonce zasahovali těžkooděnci, rozhodla se připojit svůj zážitek ze soboty 20. dubna z Hradce Králové.

„Organizátoři zvolili pro automobily pouze jednu příjezdovou cestu na festival, a to od Předměřic nad Labem. Již od 13 hodin se tam tvořily kilometry dlouhé kolony, které přetrvávaly až do večera. My stáli v koloně přes dvě a půl hodiny. Posunuli jsme se sotva o pár metrů, a to jen když některé auto vzdalo čekání a odjelo. Nakonec jsme to udělali i my,“ uvedla Pitrová.

Těžkooděnec na videu z Majálesu udeří muže. Prověřuje to policie

Krimi

Podotkla, že chápe, že se člověk při cestě na takovou hromadnou akci může trochu zdržet. „Ale to, co se odehrálo v Hradci, jsem ještě nezažila. A to jezdím na různé festivaly už asi patnáct let,“ uvedla.

Organizátorům prý psala zprávu přes messenger, už když stáli v koloně. Pak e-mail s tím, že žádá o náhradu vstupného a zaplaceného parkovného.

„Protože jsme se na festival jejich nedbalostí vůbec nedostali. Bohužel naše stížnosti a požadavky stále ignorují, na sociálních sítích raději vypnuli komentáře k příspěvkům, a tím je pro ně vše nejspíše vyřešeno,“ dodala Iva Pitrová.

Roli sehrálo počasí

Pořadatelé přičítají problémy špatnému počasí, které v tu dobu panovalo. Na akci vyrazil velký počet lidí autem, pro které pak hledali parkování.

„Nadměrný počet vozidel pak způsobil ucpání zásadních komunikací a situace byla velice obtížně řešitelná. Podnětům návštěvníkům se postupně věnujeme individuálně a stížnosti či reklamace řešíme,“ ujistil Mirek Beránek z pořadatelského týmu majálesu.

Pokud se nepodaří i přesto s pořadateli navázat kontakt, mohou se lidé obrátit i na Českou obchodní inspekci.

„Spotřebitelé by se měli obrátit na pořadatele akce. Pokud žádosti o vrácení vstupného nevyhoví nebo nebude reagovat vůbec, mohou následně využít institut mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Pokud nedojde k řešení, mohou věc případně řešit občanskoprávní cestou,“ sdělil Novinkám mluvčí inspekce František Kotrba.

Obavy o koncert Eda Sheerana

Hradecký majáles se letos poprvé nekonal v centru krajského města, ale na okraji, kde byl z části bývalého vojenského letiště vybudován festivalový Park 360. Pořadatelé majálesu si festivalový areál pronajali. „Park jsme jim pronajali, ale produkčně si to zajišťovala Akce Majáles,“ uvedl Michal Thomes, šéf agentury Ameba Production, jehož firma park provozuje a již roky zde pořádá například festival Rock for People

V minulosti se konal v parku i Hip Hop Kemp a v červenci se tu odehrají dva koncerty Eda Sheerana. První termín je vyprodaný, druhý se doprodává. Lidé proto mají obavu, zda se nebude kolaps opakovat.

„My osobně se na koncerty Eda Sheerana a dopravu s tím spojenou připravujeme už několik měsíců,“ ujistil Thomes s tím, že oproti majálesu bude řešení jiné a robustnější. Oproti jedné přístupové cestě, jako byla v případě majálesu, slibuje čtyřicet nájezdových koridorů ze čtyř světových stran.

Ed Sheeran se v létě vrátí, zazpívá a zahraje v Hradci Králové.Video: Ludmila Žlábková, Právo

„Bude to fungovat jako na chorvatské celnici, kde z dvou jízdních pruhů na dálnici najednou v místě výběru mýta máte třeba osm pruhů,“ vysvětlil Thomes. I podle něj se u majálesu nečekal příjezd tolika aut, do nichž lidé sedli kvůli nepříznivému počasí.

„Připravujeme program, který pojede už od odpoledne, lidé tedy mohou přijíždět v průběhu celého dne. Máme pronajatou půlku letiště, takže auta budou parkovat na asfaltu, ne na travnaté ploše. Také máme zajištěnu kyvadlovou dopravu autobusy,“ ujistil Thomes.

Dodal, že už vůbec neočekává problémy u festivalu Rock for People, který je záležitostí několika dnů, a tedy se u něj čeká postupný nájezd návštěvníků.

Na pražském Majálesu zasahovali těžkooděnci

Domácí

Výběr článků

Načítám