Hlavní obsah

Plzeňský most nese jméno Ivana Magora Jirouse

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Most Ivana Magora Jirouse. Tento název nyní nese doposud bezejmenné silniční přemostění trati u plzeňského Jižního nádraží. Cedulka se jménem i slavnou přezdívkou básníka, publicisty, politického vězně a legendy českého undergroundu se na mostě skvěje od 3. ledna.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Most Ivana Magora Jirouse

Článek

Koncem loňského listopadu tento nápad, s nímž přišla tři místní občanská sdružení, schválili zastupitelé centrálního plzeňského obvodu. „Považujeme za užitečné, aby město bylo spojeno s tak výraznou postavou, která symbolizuje jednu etapu našich dějin,“ uvedl tehdy Roman Černík zastupující zmíněná sdružení. Proti byl jen jeden komunistický zastupitel.

A proč básníkovo jméno nese právě tento most? Funguje pod ním nezávislé kulturní centrum a vede do čtvrti Bory. „A na Borech se v roce 1976 konal proces se členy skupiny Plastic People,“ připomněl Černík.

Foto: Petr Eret, ČTK

Most Ivana Magora Jirouse vede přes železniční trať

Most měl původně nést jméno Ivana Martina Jirouse, zastupitelé ale dali přednost variantě s přezdívkou, která k někdejšímu manažerovi a uměleckému šéfovi Plastiků neodmyslitelně patřila.

Jirous, který zemřel v listopadu 2011, se v Plzni dočkal i jiné pocty. Loni získal in memoriam prestižní plzeňskou Cenu 1. června udělovanou za boj proti totalitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám