Hlavní obsah

Plzeňská práva zřejmě propustí až třetinu pedagogů

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Plzeňská práva drtí nejen skandály, ale i finanční potíže. Odejít bude muset zřejmě celá třetina učitelů, tedy více, než se čekalo - dosavadní prognózy hovořily o každém čtvrtém.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Škola měla kolem sto padesáti pedagogů, deset z nich už odešlo a dalších třicet až čtyřicet to pravděpodobně čeká,“ řekl Právu děkan Jiří Pospíšil. 

Loňský rozpočet činil kolem šedesáti miliónů, ten letošní má být o dvacet miliónů nižší. „Katedry musí ušetřit na výdajích čtyřicet procent,“ rozhodl Pospíšil a do středečního rána chce vědět, jak to dotyční vedoucí zařídí.

„Pak vyhlásíme konkrétní personální změny,“ uvedl Pospíšil. „Jinde než na mzdách neušetříme, fakulta měla už dříve poměrně úsporný režim. Klíčové je zmenšení počtu zaměstnanců,“ upozornil Pospíšil.

Udržení zaměstnanosti za cenu snížení platů podle něj není reálné. „Mzdy můžeme snížit u externistů, jinak je ale máme oproti jiným fakultám už nyní nízké, v některých případech jsou jen na třetinové úrovni,“ připomněl děkan.

Pospíšil již dříve varoval, že fakulta trpí přezaměstnaností. „Máme o třetinu méně studentů než právnická fakulta v Brně, ale dvakrát tolik pedagogů,“ uvedl Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám