Hlavní obsah

Plzeňané rozhodnou o výstavbě komplexu Corso v referendu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Referendum, které by mohlo zmařit výstavbu obřího multifunkčního komplexu Corso v centru Plzně, se bude konat v termínu prvního kola prezidentských voleb, tedy 11. a 12. ledna.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňští aktivisté nesbírali podpisy pod návrh referenda zbytečně, plebiscitu dal zelenou soud.

Článek

O vypsání referenda rozhodl v pondělí 5. listopadu Krajský soud v Plzni. Místní občanští aktivisté se na něj obrátili poté, co městští zastupitelé nedokázali ve věci referenda, pod které se podepsalo na dvacet tisíc lidí, zaujmout žádné stanovisko. „Podle nás jednali protizákonně,“ uvedl Martin Marek z výboru na přípravu referenda.

Plzeňané budou odpovídat jen na otázku, zda má město učinit vše, aby stavbě zabránilo. V původním návrhu referenda byla ještě otázka číslo dvě: zda se má v dané lokalitě změnit územní plán tak, aby zde mohl být pouze park.

„Je to v referendu nepoložitelná otázka,“ řekl Právu soudce Václav Roučka. Změna územního plánu by byla značně kontroverzní, především vzhledem k tomu, že většina tamních pozemků je soukromých, a to včetně těch, na nichž má vyrůst Corso. „Jenom náhrada vlastníkům všech zdejších pozemků za to, že se jejich pozemky stanou nezastavitelné, by přesáhla miliardu korun,“ upozornil investor Corsa, společnost Amádeus Plzeň. Firma by požadovala i náhrady za zmařenou investici.

Mohutný objekt s obchodními pasážemi, kancelářemi i prostorami pro sport a kulturu má stát na místě zbořeného domu kultury - skoro čtvrt kilometru dlouhá stavba zabere celou jednu část Americké třídy mezi plzeňským nábřežím a obchodním domem Tesco. Investor zatím nemá územní rozhodnutí, protože mu chybí kladné vyjádření města - to chce, aby komplex vypadal méně monoliticky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám