Hlavní obsah

Plzeň prohrála arbitráž o 50 milionů korun

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Padesát milionů korun Plzeň zaplatila v tomto týdnu firmě POHL, která pro město v minulosti prováděla stavební práce. Radnice se soukromou společností v minulém týdnu prohrála rozhodčí soud. Verdikt je podle zjištění Práva definitivní. Informaci redakci potvrdil technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Primátor Martin Baxa (oba ODS) odkázal na tiskové oddělení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že město prohrálo rozhodčí řízení. Rozhodnutí soudu samozřejmě respektujeme,“ řekl Právu Šindelář.

Věcí se zabýval Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR. Verdikt podle informací Práva padl v minulém týdnu. „Proti rozhodnutí není možné podat opravný prostředek, je konečné,“ sdělila mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Myslíme si, že škoda, která byla zhotoviteli přiznána, nevznikla
mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková

Spor se týkal stavby úslavského kanalizačního sběrače, jehož budování probíhalo ve dvou etapách, a to od roku 2011 do roku 2017. Podle zjištění redakce si dodavatel nárokoval práce, které mu při stavbě sběrače vznikly. Město mu ale požadovanou částku odmítlo zaplatit, protože na věc mělo odlišný právní názor.

„Myslíme si, že škoda, která byla zhotoviteli přiznána, nevznikla,“ uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková. Neshody podle zdroje, který je s případem dobře obeznámen, vznikly v roce 2013. Tehdy Plzeň přišla s novým technologickým postupem.

Média v roce 2013 informovala, že město díky nové technologii stavby obřího kanalizačního řadu ušetří přes polovinu plánovaných nákladů 2. etapy kanalizačního sběrače. Ten měl stát 150 milionů.

Zástupci města sdělili, že peníze uspoří na výkopových pracích s tím, že díky inovaci projektu nemusí kopat šest metrů hluboko, ale jen dva metry. O možných variantách výkopů v minulosti hlasovalo zastupitelstvo. Otázkou je, zda je za chybu někdo odpovědný. Město zřejmě bude věc prověřovat.

Za první etapu stavby, která byla součástí projektu Čistá Berounka, město zaplatilo 160 milionů. Druhá etapa radnici vyšla na 46,7 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám