Hlavní obsah

Platforma ČSSD burcuje členskou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Platforma Za renesanci ČSSD chce vyburcovat členskou základnu z letargie, do níž strana upadla po fiasku v letošních volbách. Současné vedení strany v čele s premiérem Stanislavem Grossem je odpovědné za opakované volební porážky, neumí přiznat odpovědnost a ignoruje kritické hlasy řadových členů, tvrdili zástupci frakce na tiskové konferenci.

Foto: archiv autora

Taneční skupina Angels Dance v akci.

Článek

Zodpovědný za tristní volební výsledky je podle platformy i místopředseda Zdeněk Škromach, proto jeho ohlášenou kandidaturu na předsednickou funkci nevítají. Členové platformy vyzvali své stranické kolegy, aby na předsjezdových konferencích dali najevo svoji nespokojenost s vedením a se současným směřováním ČSSD.

Do čela strany by se měly dostat takové osobnosti, které vrátí straně akceschopnost a budou dodržovat demokratické principy. Ve svém prohlášení platforma nikoho konkrétně nejmenuje, přeje si ale návrat bývalého předsedy Miloše Zemana.

Zeman a frakce navrhují sérii změn stranických stanov, včetně zavedení volby předsedy všemi členy. "Pro nás Miloš Zeman není žádný bůh, my se s ním scházíme, protože je to vysoce inteligentní člověk a osobnost," řekl starosta Letňan Josef Dobrý. Na loňském sjezdu byl jedním z neúspěšných protikandidátů Vladimíra Špidly při volbě předsedy. "Já žádné ambice nemám, ale nevylučuji, že když mě strana vyzve, abych na nějakou funkci kandidoval, tak to klidně přijmu. I když vím, že nemohu být zvolen, protože nemíním lobbovat ani kupovat hlasy," uvedl Dobrý.

Frakci se nezamlouvá současná koalice ČSSD s lidovci a unionisty, čitelnější by byla menšinová jednobarevná vláda, tvrdí. Pokud si to vyžádá zájem státu, nebrání se spolupráci s KSČM, kterou na vládní úrovni ČSSD zakazuje takzvané bohumínské usnesení. "Lodička se potápí. Místo toho, abychom vylévali vodu a ucpávali díry, tak se dohadujeme o barvě triček," míní Dobrý.

Vedení prý neřeší problémy

Platforma kritizuje přístup Grosse a dalších členů vedení, kteří podle ní shazují vinu za volební neúspěch na koaliční partnery, média nebo voliče. "Odpovědnost nese vedení ČSSD, které kritické hlasy členské základny ignoruje, nadále se jí vzdaluje a neřeší narůstající problémy v důsledku vlastní neschopnosti," uvedl mluvčí platformy Jaroslav Doležal. Mají prý signály, že se mnozí členové kvůli povolební reakci stranického vedení chystají vystoupit ze strany.

Platforma Za renesanci ČSSD vznikla v červnu po prohraných eurovolbách a sdružuje kritiky současného vedení ČSSD. I když její tisková konference dnes vzbudila značný zájem novinářů, ve straně má zatím mizivý vliv. ČSSD má asi 16.000 členů, k platformě se hlásí několik desítek z nich. Nedávného setkání skupiny se Zemanem se zúčastnili i poslanci Jan Kavan a Karel Šplíchal, na dnešní tiskové konferenci v kavárně Hybernia byl jen Dobrý, Doležal a šéf platformy Václav Dašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám