Hlavní obsah

Plány pro letiště v Líních: Žádná gigafactory, ale velké logistické centrum pro vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně
Aktualizováno

Na letišti v Líních u Plzně má vzniknout velké logistické centrum se sklady a také zázemí pro tuzemská i spojenecká vojska. Po jednání na ministerstvu obrany to uvedl starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), který se s dalšími kolegy účastnil středeční schůzky. Na průmyslovou zónu, včetně možné gigafactory, tak nezbude místo.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně

Článek

Resort už minulý týden avizoval, že potřebuje celý areál v Líních. Podle Sobotky jde o zhruba 380 hektarů, včetně plochy zarostlé zelení. „Asi dvacet procent pozemků tam máme my, tedy okolní obce,“ odhadoval.

Dodal, že armáda plánuje znovu využívat plochu jako záložní. „Vzniknout by tam mělo velké logistické centrum se sklady. A také zázemí pro tuzemská i spojenecká vojska,“ konstatoval Sobotka s tím, že v případě válečného stavu by se sem mohly přesunout i posádky odjinud.

Informace následně potvrdil náčelník generálního štábu Karel Řehka. „Jedním z našich úkolů v Alianci je poskytovat podporu hostitelské země. Líně jsou unikátní svou kapacitou, geograficky, blízkostí nemocnice, infrastrukturou a zároveň vzdáleností od místní aglomerace. Myslíme to vážně, je to strategický důležité,“ zdůraznil Řehka.

Letiště Líně bude dál sloužit armádě. Pro průmysl už nezbude místo

Domácí

Brigádní generál Miroslav Feix upřesnil, co znamená podpora hostitelskou zemí. Půjde o prostor, kde Česká republika poskytne zázemí na cestě pro projíždějící spojenecké jednotky nebo pro skladování zásob.

Ministerstvo obrany už minulý týden sdělilo, že v Líních chce vybudovat základnu aktivních záloh. Zůstane zde také letecká záchranka, alespoň do roku 2028. „Další postup bude na resortu zdravotnictví. Předpokládáme, že jako vojáci nebudeme dál létat. Ale budeme schopni poskytnout prostory a také zdravotnický personál. Chceme rovněž pokračovat ve výcvikovém zdravotnickém centru,“ řekl Feix.

O osudu civilního letiště se teprve rozhodne. „O dalším působení aeroklubu jsme ochotni se dál bavit. Nechceme nic slibovat, ale rozhodně jsme otevřeni diskusi,“ nastínil Řehka. „Je pravděpodobné, že tam v budoucnu nezůstane. Kvůli bezpečnosti zde zřejmě bude zakázaný pohyb civilních osob,“ doplnil Sobotka.

Podle něj by armáda ráda majetek scelila. „Naznačila nám, že by preferovala směnu pozemků. Nicméně nebudeme dělat vůbec žádné kroky, než se schválí změna zásad územního rozvoje Plzeňského kraje,“ podotkl Sobotka.

Starostové dotčených obcí mimo jiné požadují, aby v lokalitě, konkrétně i mimo letištní dráhu, nevznikla průmyslová zóna. „Vypadá to nadějně, že tento náš návrh projde,“ zmínil. Odklepnout ho však musí krajské zastupitelstvo.

Volkswagen si Líně vytipoval jako místo, kde by mohla vyrůst obří továrna na výrobu baterií do elektroaut. Nedávno však koncern oznámil, že ze záměru prozatím sešlo.

Volkswagen v Líních zatím nebude

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám