Hlavní obsah

Plán na zářijové testování covidu ve školách dostane vláda příští pondělí

– Praha

Plán testování na koronavirus po zářijovém návratu dětí do škol předloží ministerstva zdravotnictví a školství vládě příští týden v pondělí. Ministerstvo zdravotnictví to v pondělí večer sdělilo ČTK.

Vláda posunula rozvolnění. Bude už v sobotuVideo: ČTK

 
Článek

Reagovalo tak na výtku ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle kterého se plán pro fungování škol od září nepřipravuje dostatečně rychle. Plaga v pondělí ČTK řekl, že se obává, zda se školám podaří poskytnout informace do 30. června, jak oba úřady přislíbily.

„Ministerstvo zdravotnictví usilovně pracuje na přípravě plánu testování v souvislosti s návratem dětí do škol a průběžně v tomto směru s ministerstvem školství komunikuje," sdělilo ministerstvo zdravotnictví ČTK.

„Cílem je nastavit testování tak, abychom zajistili všem žákům bezpečný návrat do školních lavic a současně umožnili hladký start nového školního roku,” doplnilo ministerstvo. Oba resorty se podle něj domluvily, že plán předloží vládě příští týden v pondělí.

Plaga: Školství odneslo pandemii víc, než muselo. Fungování resortu zdravotnictví nebylo dobré

Domácí

Plaga v pondělí odpoledne uvedl, že ministerstvo zdravotnictví v posledních třech týdnech čtyřikrát svou představu o fungování škol od září změnilo, což označil za nešťastné. Dosavadní návrhy plánu z resortu zdravotnictví podle něj byly neúplné.

„Přestože čtyři týdny (ministerstvo školství) upozorňuje ministerstvo zdravotnictví na to, že je potřeba, aby školy měly informace v dostatečném předstihu, to znamená do 30. 6., a že je potřeba, aby je schválila vláda, tak ani v tuto chvíli materiál není dopracován ze strany ministerstva zdravotnictví tak, aby byl z mého pohledu dostatečný,“ uvedl Plaga.

Kdy by se materiálem mohla zabývat vláda, v pondělí odpoledne nevěděl.

Nejdůležitější podle něj je, aby ministerstvo zdravotnictví stanovilo parametry testování na covid-19 tak, aby se na to školy mohly připravit a testy se do září stačily nakoupit.

„Opakovaně mám příslib od ministra zdravotnictví (Adama) Vojtěcha (za ANO), že to stihnou, ale samozřejmě v tuto chvíli už jsem značně zneklidněn, protože ty práce na ministerstvu zdravotnictví se v posledních týdnech neposouvají tak rychle kupředu, jak by měly,“ řekl Plaga.

Vláda posunula rozvolnění. Bude už v sobotu

Domácí

Poznamenal, že za uplynulé tři týdny se po společné schůzce čtyřikrát změnil názor ministerstva zdravotnictví na to, jakým způsobem se bude testovat.

Dosavadní návrhy ministerstva zdravotnictví podle něj obsahovaly několik zásadních nedostatků. Postrádal v nich například jednoznačné právní zdůvodnění pro to, aby se testování ve školách mohlo konat a obstálo to před případnými soudy.

Zároveň podle něj ministerstvo zdravotnictví zatím s ministerstvem financí nevyjasnilo zajištění peněz na testování, které by mohlo přijít na asi 400 milionů korun.

V poslední verzi materiálu Plagu překvapilo rovněž to, že by se školáci měli testovat hned 1. září. V předešlém návrhu to podle něj mělo být od 6. září. Ministerstvo školství podle něj upozorňovalo na to, že testování první školní den by zkomplikovalo například nástup prvňáčků do škol.

„Pokud to má být jen screeningové vyšetření mapující situaci v populaci, tak snad není problém, aby to proběhlo jiný den než 1. září,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám