Hlavní obsah

Politici si na Vítkově připomněli výročí konce 2. světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

U Národního památníku na Vítkově si nejvyšší ústavní činitelé připomněli 77. výročí ukončení bojů druhé světové války. Vedle prezidenta Miloše Zemana se pietního aktu zúčastnil i premiér Petr Fiala (ODS) a předsedové obou komor Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Záznam: Pietní akt na Vítkově 8.5.2022Video: Novinky

 
Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) na Vítkově novinářům řekl, že letos to není běžná oslava konce války – je třeba myslet i na ty, kteří dnes umírají na Ukrajině.

„Vážím si všech bojovníků, kteří pomohli náš národ osvobodit od nacistických okupantů. Jejich hrdinství a památku je potřeba si připomínat... Probíhající válka na Ukrajině nám připomíná, že svoboda a mír nejsou samozřejmostí. Kromě obětí druhé světové války musíme myslet také na oběti války, která právě probíhá na Ukrajině,“ napsal premiér na Twitteru. V podobném duchu se vyjádřili také další politici.

Politici, zástupci armády, veteránů i spolků tradičně pokládají věnce u hrobu neznámého vojína, který se nachází před jezdeckou sochou husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova.

Během ceremoniálu přeletěly nad Prahou i bitevní stroje L-139, stíhačky Gripen a bitevní vrtulníky Mi-24.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Pietní akt k 77. výročí ukončení bojů 2. světové války

Loni se akce kvůli epidemii koronaviru konala bez přítomnosti veřejnosti.

Prezident odpoledne u příležitosti řádového dne jmenuje nové generály.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Pietní akt k 77. výročí ukončení bojů 2. světové války v Evropě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám