Hlavní obsah

Petice kandidátů na prezidenta by lidé mohli podepisovat on-line

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentským kandidátům by lidé nově mohli podepisovat petice on-line. Návrh ve středu v prvním čtení podpořili poslanci. Novela o prezidentských volbách také předpokládá, že poslanci a senátoři by v budoucích volbách mohli podpořit podpisem jen jednoho kandidáta.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Poslanecká sněmovna

Článek

„Naším hlavním cílem je občanům zjednodušit možnost podpořit svého prezidentského kandidáta. Proto přicházíme s návrhem elektronizace podpisových archů, podobně jako dnes fungují elektronické petice,“ uvedla poslankyně STAN Lucie Potůčková.

Elektronický systém má zaručit, že všichni podepsaní lidé skutečně existují, jejich údaje odpovídají skutečnosti, a zamezí také hrozbě duplicitních podpisů. Stále ale zůstane možnost podepisovat petice osobně.

Lidé také nebudou muset nově uvádět adresu místa trvalého pobytu, když budou podepisovat petici prezidentskému kandidátovi.

Plné moci budou lidé moct vystavovat i v elektronické podobě

Domácí

Nově má být také jasně stanoveno, že poslanci a senátoři by mohli podpisem podpořit pouze jednoho kandidáta. „Jde o reakci na dlouhodobou kritiku Nejvyššího soudu, kterému v českém právním řádu chybí jasná úprava toho, kolik prezidentských kandidátů může jeden poslanec nebo senátor svým podpisem podpořit,“ vysvětlila Potůčková.

Předkladatelé si od návrhu slibují, že se podpisy díky digitalizaci budou lépe kontrolovat. A to jak potřebných 50 tisíc podpisů od občanů, tak i podpisy senátorů a poslanců. Pokud ti podepíšou více kandidátních listin, podpis se automaticky anuluje na všech. Kandidátní listinu prezidentského uchazeče může podat nejméně deset senátorů nebo 20 poslanců.

Rakušan: Ať není žádná volba zpochybňována

„To, že se někdo podepsal pod dva tři kandidáty, je to jeho vizitka. A já se ptám, proč tady musíme všechno takhle řešit v zákonech? Proč to nenecháte na těch lidech, v tomto případě poslancích a senátorech? Ať si případně oni udělají ostudu,“ kritizoval to na plénu poslanec Patrik Nacher (za ANO). Ten se také ptal, proč je novelu důležité schvalovat zrovna v této době.

„Neříkám, že je to nějak důležitý zákon v této době, ale je to součást mozaiky. Kultivujeme demokratické prostředí a vyjasňujeme nějaké věci. Ambicí je, aby žádná volba v budoucnu nebyla zpochybňována,“ upozorňoval ve středu na plénu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Novela podle něj reaguje na zkušenosti z předchozích přímých voleb prezidenta. Uplatnit by se mohla od příštích voleb v roce 2028.

Poslanci v úvodním kole určili novelu k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu. Pro hlasovalo 146 ze 167 zákonodárců, proti nikdo.

Vnitro do loňských voleb kvůli nedostatku podpisů nepřipustilo několik kandidátů, například podnikatele Karla Diviše a Karla Janečka. Divišovi uznalo po kontrole chybovosti 49 884 platných ze 63 210 podpisů, Janečkovi 48 091 ze 74 208 podpisů.

Diviše poté vrátil mezi kandidáty NSS. Vyřadil naopak Denisu Rohanovou, protože ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, a to ještě před vyhlášením voleb. Zákon sice takový postup výslovně nezapovídal, přesto však podle soudu nebyl možný.

Ani nevíme, jestli je to výhra, komentují poslanci výsledky hlasování o manželství pro všechny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám