Hlavní obsah

Pět velvyslanců v ČR pokračuje v kampani, v klipu vyzývají k boji proti korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velvyslanci USA, Velké Británie, Kanady, Norska a Jižní Koreje, zveřejnili ve čtvrtek videoklip, v němž se vyslovují proti korupčnímu prostředí. Jde už o několikátou výzvu této pětice ambasadorů v ČR k boji proti korupci.

Proč bojujeme proti korupci?

 
Článek

Velvyslanec Spojených států v České republice Andrew Schapiro v klipu řekl, že boj proti korupci je důležitý kvůli investicím: „Musíme být schopni říct americkým investorům, že podnikatelské prostředí je zde doopravdy otevřené a svobodné.”

Klip korupci předkládá jako celosvětový problém. Nevyznívá přitom, že by ČR byla zkorumpovaným státem, ač v roce 2013 stejná pětice připomínala, že Česko je v žebříčku Transparency International ve vnímání korupce jednou z nejhůře hodnocených zemí v Evropě.

„Korupce neexistuje jen v České republice, ale po celém světě. (...) Kanadské i české firmy, všechny firmy na světě potřebují prostředí bez korupce,” řekl současný kanadský velvyslanec v ČR Otto Jelinek.

„V otevřené společnosti hrají zásadní roli aktivní občané a skutečně nezávislá média,” řekla norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová.

Jihokorejský ambasador nabídl zkušenosti své země s elektronickým zadáváním zakázek.

Otevřený dopis vládě

Tato pětice ambasadorů upozorňuje na korupci už několik let. V prosinci 2014 poslala české vládě otevřený dopis, v němž ji vyzývala, aby zintenzivnila plnění protikorupční politiky, k níž se zavázala v koaliční smlouvě.

Už tehdy, stejně jako nyní ambasadoři zdůraznili, že v boji proti korupci hraje klíčovou roli veřejnost a také podnikatelská sféra.

Reklama

Výběr článků

Načítám