Hlavní obsah

Peníze na sociální věci Praze nestačí. Místo směrného čísla chce jiná procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr Zbyněk Stanjura (ODS) se mají zasadit o jiný systém rozdělování peněz na sociální věci pro kraje. Požádala je o to dopisem náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS), protože Praze peníze od státu nestačí.

Foto: KEYSTONE-SDA-ATS AG / CHRISTIAN BEUTLER, ČTK

Domov pro seniory

Článek

Letos Praha na sociální služby od státu dostane něco přes dvě miliardy korun, vydá však 4,73 miliardy korun, 56 % nákladů tedy kryje ze svého rozpočtu a z evropských dotací.

V Praze žije více než 12,5 % obyvatel ČR, směrné číslo pro sociální služby jí však v roce 2014 přidělilo 8,08 % z rozdělovaných peněz.

„Výši směrného čísla pro hlavní město Prahu (8,08 %) vnímáme v současné době jako nespravedlivou a ničím neodůvodněnou diskriminaci poskytovatelů sociálních služeb,“ stojí v dopise, který Udženija rozeslala počátkem dubna a čeká na odpovědi.

Zdůraznila, že v Praze je také vyšší počet seniorů nad 65 let, uprchlíků, lidí bez domova i poskytovatelů sociálních služeb. Mnozí z nich mají v Praze méně peněz než loni.

Praha přitom nechce, aby se její podíl na státem krajům rozdělovaných asi 26,4 miliardy korun zvýšil na úkor jiného kraje. Změnit se má celý systém. „Pokud dotace ministerstva práce a sociálních věcí nebude změněna, dostaneme se do velkého problému a ten předpovídám do dvou let,“ řekla novinářům náměstkyně, která také informovala šéfa Asociace krajů Martina Kubu (ODS).

Podle viceprezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Procházky je příležitostí změna zákona o sociálních službách. Upravit by se měla jeho část se směrným číslem, „aby stav mohl být férový pro všechny kraje“. „Pokud nedojde k revizi přerozdělování, dopadá to nejvíce na Prahu,“ řekl Procházka.

Na rekonstrukci speciální školy nejsou dotace. Zřizovatel si musí půjčit desítky milionů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám