Hlavní obsah

Pecina trvá na povýšení Komorouse navzdory rozporu v zákoně

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Konečné slovo v kontroverzním plánu na povýšení prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Komorouse do generálské hodnosti bude mít až prezident republiky Václav Klaus. Šéf resortu vnitra za ČSSD Martin Pecina totiž na návrhu trvá i přes to, že je podle expertů v rozporu se služebním zákonem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

Na legislativní zádrhel upozornilo Právo již minulý týden, Pecina však od svého záměru, který schválila vláda, neustoupil.

"Návrh stažen nebyl, nedomníváme se, že by tím došlo k porušení zákona," vzkázal v pondělí ministr prostřednictvím své mluvčí Jany Malíkové.

Například šéf policejních odborů Milan Štěpánek, který se opírá o právní výklad autora služebního zákona, je však opačného názoru. "Pokud bychom se drželi striktního výkladu zákona, tak by k jeho jmenování dojít nemělo," konstatoval šéf policejních odborářů.

Háček je totiž v tom, že zákon jednoznačně stanovuje, komu prezident generálskou hvězdu může dát a zmiňuje přitom pouze ředitele bezpečnostního sboru, jeho náměstka, a nebo šéfa organizační části bezpečnostního sboru.

"První náměstek ministra vnitra není funkcí, která by příslušnému ustanovení zákona odpovídala. Tento paragraf nelze vykládat nad jeho rámec," poznamenal Štěpánek s tím, že příslušníky bezpečnostního sboru jsou pouze policisté, hasiči, celníci a příslušníci vězeňské služby nebo tajných služeb.

Právník: byla by to neúcta  k právu

Mluvčí prezidenta Radim Ochvat se včera k celé věci nevyjádřil. Pokud nicméně Klaus Komorouse u příležitosti středečního státního svátku na generála povýší, půjde i podle renomovaného pražského právníka Jiřího Teryngela o neúctu k právu a jednoznačnou chybu.

"Tou první už byl fakt, že ho pan ministr jmenoval coby policistu svým náměstkem a stejně tak by bylo chybou jeho povýšení na generála. Nemělo by se to stát," řekl Teryngel s tím, že by takový krok byl v rozporu s logikou a duchem legislativy.

Reklama

Související články

Pecina chce Komorouse povýšit na generála

Bývalý šéf protidrogové centrály a současný první náměstek ministra vnitra Jiří Komorous by měl být podle zjištění Práva povýšen do hodnosti brigádního...

Výběr článků

Načítám