Hlavní obsah

Pecina s Kohoutem: ČSSD přispěla ke zhrubnutí politiky, omlouváme se

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Bývalí ministři vlády Jana Fischera za ČSSD, poslanec Martin Pecina a kandidát do Senátu Jan Kohout, uveřejnili na facebooku výzvu "Za slušnost v politice". V ní přiznali, že soc. dem. přispěla ke zhrubnutí politické scény a vzájemnému osobnímu napadání. Dokonce se za takové jednání omluvili. Oba exministři si kladou ambiciózní cil dosáhnout změny politické kultury.

Foto: Novinky

Martin Pecina a Jan Kohout

Článek

„Jsme si vědomi, že i soc. dem. byla jednou ze stran, které v posledních letech přispěly ke zhrubnutí politické scény, ke vzájemnému osobnímu napadání a obecně ke stavu, kdy se těžiště politického zápasu posunulo z oblasti ideových střetů do oblasti osobních útoků,“ uvádí Pecina s Kohoutem ve své facebookové výzvě.

„Do budoucna preferujeme raději politický styl z dob utkávání Václava Klause s Milošem Zemanem, než z dob jejich následovníků. Pokud jsme i my byli v minulosti součástí konfrontačního stylu politiky, chceme nad tím vyjádřit politování a svým voličům se za tyto postupy omluvit,“ napsali dokonce exministři.

Kdo se ozve, ten se v tom prý pozná

Pecina se přitom nebojí toho, že by byli s Kohoutem za své názory okřikováni například předchozím vedením ČSSD. „Nevím, jestli nás někdo okřikne. My jsme nikoho nejmenovali,“ sdělil v pondělí Pecina na dotaz Práva.

Doplnil, že pokud by se opravdu někdo ozval s tím, že například škodí ČSSD, bylo by to znamením toho, že se ve výzvě poznal. „Od začátku jsme si vědomi, že výzva může vyvolat různé reakce,“ dodal k tomu Kohout.

Pecina s Kohoutem chtějí podle výzvy navázat na politický styl a kulturu z 90. let a z doby Fischerovy vlády. Ta se podle nich přes odlišnou politickou inklinaci ministrů vyznačovala smyslem pro hledání konstruktivního řešení, otevřeností, dialogem a kultivovanou komunikací. Výzva bude podle nich usilovat o nastolení pravidel, která by se měla stát základem spolupráce koaličních a opozičních sil na parlamentní půdě i mimo ni.

Budeme se přiklánět k takovým řešením, která budeme považovat za prospěšná pro naši zemi bez ohledu na to, kdo je předkládá
společné prohlášení Peciny a Kohouta

„Jsme přesvědčeni, že největší tragédií pro tuto zemi jsou prudké změny politické orientace, ke kterým dochází při změně ideového vedení země,“ uvedli Pecina s Kohoutem a doplnili: „Zahraniční politika země, důchodová reforma, pravidla ekonomické diplomacie či správa veřejných financí vyžadují zásadní dohodu mezi všemi politickými silami země.“

Politici se zavázali, že nebudou osobně napadat politické soupeře nebo prosazovat politiku „nulové tolerance“. „Budeme se přiklánět k takovým řešením, která budeme považovat za prospěšná pro naši zemi bez ohledu na to, kdo je předkládá,“ sdělili.

Pecina na facebooku dodal, že chtějí z politiky vytlačovat negativní emoce. „Chceme, aby si lidé v médiích nenadávali. Chceme, aby koalice dodržovala dohody o poměrném zastoupení v parlamentu, které byly platné mnoho let. Na oplátku chceme, aby opozice neobstruovala a nechala parlament pracovat tak, jak má,“ napsal na sociální síť.

Výzva přichází v době, kdy Kohout kandiduje za ČSSD v říjnových volbách do Senátu v obvodu Praha 6. Pecina pak před časem uvedl, že zvažuje kandidaturu na post předsedy ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám