Hlavní obsah

Péčí o sestru obětoval školu, pomohla Armáda spásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlapec, říkejme mu Petr, býval žák s výbornými výsledky. Když se jeho matce narodil syn, přešla na Petra starost o mladší sestru. Ta trpí vážným postižením a vyžaduje stoprocentní péči. Petr mamince pomáhal, ale začal kvůli tomu zanedbávat školu. Do toho musela rodina vyhledat střechu nad hlavou v azylovém domě Armády spásy.

Foto: armadaspasy.branding.cz

Logo Armády spásy

Článek

V malém azylovém domě na Chomutovsku bydlí spolu s Petrovou rodinou dalších šest matek s dětmi.

„Nejčastěji k nám přijdou, protože přišly o bydlení, ať už z jakéhokoliv důvodu. Často jsou tam vztahové problémy, partner přestane přispívat, maminky jsou často na rodičovském příspěvku, přijdou o příjmy a už to jede,“ vysvětlila Právu vedoucí přímé péče z Centra sociálních služeb Armády spásy Michaela Skopová.

I proto se čtyřčlenná rodina na azylový dům obrátila. Než se nastěhovali, snažil se Petr péčí o postiženou sestru mamince ulehčit, aby se mohla věnovat novorozenému chlapečkovi. Na všechny toho ale bylo moc.

„Chlapec měl problémy, plánoval vychodit jen základní školu a žádné další ambice neměl,“ řekla Skopová.

„My jsme chlapce znali již z minulosti, z jiné naší služby, a věděli jsme, že to býval žák s výbornými výsledky,“ uvedla Michaela Skopová.

Bil ji. Přesto pro manžela vyprosila podmínku a propuštění z vazby

Krimi

Odlehčili i matce

Pracovníci centra se proto do problému vložili. „Když k nám přišli, navázali jsme spolupráci se školou. Petrovi i jeho mamince jsme vysvětlili, že je důležité, aby docházel do školy tak, jak má, a že je škoda, aby skončil jen se základním vzděláním,“ popsala Skopová.

Rodině bylo potřeba najít především stabilní zázemí. Pro postiženou sestru pracovníci centra zajistili školu, kam bude chodit jednou týdně.

„Maminka si tak může oběhat úřady nebo zařídit doktora. Holčička nemůže být vzhledem ke svému postižení ani na deset minut o samotě, proto jsme zajistili i odbornou pomoc,“ vysvětlila vedoucí centra Skopová.

Pekarová: Pokud někdo nemá peníze, může čerpat ze sociálních dávek

Domácí

Díky tomu mohl Petr začít znovu pravidelně chodit do školy. „Rozhodl se, že by chtěl pokračovat i v dalším studiu, od září nastoupil na učiliště. Pevně věříme, že všechno zvládne,“ uzavřela Skopová.

Tento příběh tak bude mít nejspíš dobrý konec. Jiné děti však takové štěstí mít nemusí. Proto se jim Armáda spásy snaží po celý školní rok pomáhat. Přes projekt Nenechme je do toho spadnout zajišťuje dětem, které to potřebují, školní pomůcky, odbornou pomoc i volnočasové a vzdělávací aktivity.

Lidé tento projekt mohou finančně podpořit na webových stránkách www.darujme.cz/projekt/1202624.

Reklama

Výběr článků

Načítám