Hlavní obsah

Pavel: Z podpory Ukrajiny se pro některé stal iritující faktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše podpora Ukrajiny musí a bude pokračovat. Shodli se na tom nejvyšší ústavní činitelé na setkání na Pražském hradě. Prezident Petr Pavel v této souvislosti uvedl, že podpora Ukrajiny se pro některé politiky i občany stala „iritujícím faktorem“ a připomněl, že Rusku a jeho mocenským ambicím nelze ustupovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Podle prezidenta jde i o naši bezpečnost, neboť existují oprávněné obavy z toho, že Rusko nebude respektovat mezinárodní právo a bude se snažit stále šířeji ovlivňovat dění za svými hranicemi. „Pokud nechceme vyhovět, nezbývá než Ukrajinu podporovat,“ připomněl Pavel s tím, že Rusko nesmí získat pocit, že skrze jakoukoliv agresi dosáhne svých cílů.

Premiér Petr Fiala dodal, že podporou Ukrajiny ČR podporuje i vlastní bezpečnost, aby se v budoucnu nestalo, že Rusko bude sousedit se Slovenskem a stupňovat své imperiální choutky, jimiž se nijak netají.

Nejvyšší ústavní činitelé se na setkání shodli na všech klíčových otázkách a zájmech ČR, které ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) popsal jako bezpečnost a prosperitu ČR.

Prezident uvedl, že ČR v budoucnu plánuje obsadit dlouhodobě uvolněný post velvyslance v Rusku, byť kvůli válečnému konfliktu, který Rusko vede na Ukrajině, je otázka, kdy se tak stane.

Vedle Pavla, Fialy a Lipavského se schůzky zúčastnili ještě předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a šéf senátu Miloš Vystrčil (ODS). Další setkání by mělo proběhnou na jaře příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám