Hlavní obsah

Pavel varoval před Ruskem i Čínou. Demokratické země vyzval k jednotě

Aby mohl demokratický svět uspět, musí spolupracovat a postupovat jednotně, řekl v pondělí na Kodaňském summitu pro demokracii český prezident Petr Pavel. Ten je na třídenní návštěvě Dánska a Islandu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

Pavel zdůraznil, že západní země musí spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi ve světě, jinak hrozí, že dominovat budou Rusko či Čína.

Čína je podle něj pro země vyznávající demokratické hodnoty a ochranu lidských práv v dlouhodobém horizontu nebezpečnějším soupeřem než Rusko. Zároveň ale upozornil, že pokud by Moskva ovládla Ukrajinu, bude chtít postupovat dál.

„Ukrajina udržuje imperialistické cíle Ruska v mezích, a proto by naším cílem mělo být co nejvíce ji integrovat, protože sdílí naše hodnoty,“ řekl Pavel, podle něhož by cílem svobodných zemí měl být vstup Ukrajiny do Evropské unie a NATO.

Znásilňování, pálení žhavým železem, elektrošoky – to si připravili ruští katani pro své oběti na Ukrajině

Zahraniční

Válku na Ukrajině považuje český prezident za boj za základní demokratické hodnoty, protože „chceme žít ve světě s platným mezinárodním právem, který neurčuje větší síla, ale který vychází ze vzájemného respektu a dialogu“.

Čína jako novodobá koloniální mocnost

Na rozdíl od Ruska má podle Pavla skutečnou sílu Čína, která se snaží získat hlavní slovo v globální politice hlavně ekonomickými prostředky. Mnoho politiků na Západě věřilo v čínský kapitalismus, možnosti rychlých zisků a neuvědomili si hrozby, které s tím souvisejí. „Je to jako bychom se postupně vařili jako žába ve vodě,“ řekl český prezident.

Čína si zajistila nerostné zdroje, pustila se do moderní kolonizace mnoha afrických zemí a otevřeně hrozí násilným sjednocením s Tchaj-wanem, ostrovem s demokratickou vládou, který považuje za svoji vzbouřeneckou provincii. „Jde zase o střet hodnot… svoboda a demokracie na jedné straně a potlačování svobod na straně druhé,“ podotkl Pavel.

Čína využívá současného oslabení Ruska a jeho levných nerostných surovin, stejně jako toho, že západní země se zapojily do podpory Ukrajiny. Zároveň si Peking uvědomuje, že kdyby přímo dodával zbraně Rusku, mělo by to dalekosáhlé následky pro něj i pro ekonomické řetězce, které na Západě vytvořil. Pavel věří, že otevřená válka s Čínou nepřijde, nicméně „je nutné ji považovat za ohrožení“.

Kodaňský summit pořádá bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Pavel se v pondělí v Dánsku setkal i s premiérkou Mette Fredriksen a členy královské rodiny. V úterý a ve středu čeká českého prezidenta jednání na summitu Rady Evropy v islandském Reykjavíku.

Pavel varoval Zelenského před uspěchanou protiofenzivou

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám