Hlavní obsah

Pavel v Jihočeském kraji probíral i nedostatek lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou navštívil v úterý poprvé oficiálně jižní Čechy. Na krajském úřadu s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) probral i energetiku nebo nedostatek mladých lékařů v některých regionech.

Petr Pavel při návštěvě letiště PlanáVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Právu prezident řekl, že mladí lékaři by měli být motivováni širší nabídkou než pouze financemi.

„Je čím dál tím složitější motivovat lékaře finančně, protože jak se ukázalo, tak ani pobídky v řádech statisíců nedostačují. Měli bychom se více zaměřit komplexně na kvalitu života. Finanční ohodnocení je jedna věc, ale druhá věc je, jestli mladí lékaři najdou zaměstnání pro své partnery, jestli mají místa ve školách nebo kulturní a sportovní vyžití pro děti,“ je přesvědčen Pavel.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pavel vystoupil během své návštěvy Jihočeského kraje na horu Kleť

Velké i malé reaktory

V energetické oblasti je prezident pro výstavbu malých modulárních i velkých reaktorů.

„Energetické bezpečnosti se věnuji dlouho a jsem přesvědčen, že budoucnost energetiky v České republice je spojená s jádrem. Musí to být ten správný mix, to znamená jak velké reaktory, tak ty malé modulární,“ uvedl prezident.

Podle něho by měl být postaven velký reaktor v Dukovanech a malý v Temelíně.

Pavel se při své úterní cestě vyjádřil také ke schodku státního rozpočtu na příští rok. „Myslím si, že pokud se vládě podaří snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 90 miliard korun, bude to velice rozumný krok, protože nerozkolísá sociální situaci a dostaneme se během tří let na přijatelnou míru schodku i v inflaci, a tak se situace výrazně zlepší,“ je přesvědčený prezident.

Při své úterní cestě navštívil například Jihočeské letiště, vyšlápl si horu Kleť a den zakončil sledováním divadelního představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

V návštěvě Jihočeského kraje bude pokračovat i ve středu, kdy má v plánu navštívit českokrumlovský zámek, pašijové hry v Hořicích na Šumavě nebo záchranáře v Dolní Vltavici.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident s manželkou Evou se vítají s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou

Jojko: Lékařů ubývá, hrozí nám průšvih

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám