Hlavní obsah

Pavel: Situace není tak špatná, jak nám ji někteří malují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel je hrdý na to, co Češi za posledních více než 30 let v demokracii dokázali, a měli bychom to podle něj oslavovat. Za největšího nepřítele demokracie označil v pátek na Národní třídě lhostejnost. Řada lidí totiž může podlehnout dojmu, že když už jsme si demokracii vydobyli, nemusíme se o ni starat a chránit ji, opak je ale pravdou.

Petr Pavel na Národní tříděVideo: Novinky

 
Článek

„Za těch více než 30 let jsme udělali obrovský krok kupředu a je co slavit. Je třeba si připomenout všechny, kteří to umožnili a měli odvahu říct, že už stačilo. Opravdu si žijeme mnohem lépe než tehdy. To jsou věci, které bychom oslavovat měli,“ řekl na Národní třídě prezident Petr Pavel.

„Málo si připomínáme úspěchy, těch je opravdu hodně a měli bychom si je dávat do kontextu s tím, co vidíme kolem sebe, abychom si uvědomili, že situace není zdaleka tak špatná, jak si ji malujeme nebo jak nám ji někteří malují,“ dodal prezident.

Za největší ohrožení demokracie pak kromě agresivních států, jako je Rusko, označil lhostejnost. „Jsou to nejen agresivní státy, jako je Rusko, ale je to možná i vlastní uspokojení s tím, že jsme demokracie už jednou dosáhli, a tím pádem ji nemusíme chránit, kultivovat a den za dnem ji zlepšovat. Lhostejnost by v tomto případě byla největším domácím nepřítelem,“ reagoval Pavel na novinářský dotaz.

Lidé oslavovali svátek 17. listopadu, zakončil ho Koncert pro budoucnost

17. listopad

Že je potřeba se o demokracii starat, podle prezidenta dokazuje i vývoj v posledních letech v zemích, v nichž bychom to nečekali, jmenoval například Velkou Británii. „Kdokoliv by se domníval, že vítězství demokracie je jednou provždy, tak se hluboce mýlí. K určitému oslabování demokracie dochází i v zemích, kde bychom to před pár lety neočekávali, například její erozi vidíme v Británii či USA,“ řekl prezident.

To, že tuzemské instituce pak často čelí kritice, označil za dobrou zprávu, protože to, že je možné je vůbec kritizovat, umožňuje právě ona dnes oslavovaná demokracie.

Zopakoval také, že Západ musí nadále podporovat Ukrajinu, která se od loňského února brání agresivnímu Rusku, protože jde o ochranu demokracie jako takové.

„My říkáme, ve vztahu k Ukrajině, že nejde jen o spor dvou zemí, ale jde o principy. My na těch principech stavíme existenci, nejen naší země, ale celého demokratického společenství,“ uvedl prezident.

U památníku Pavel zhruba půl hodiny před polednem položil věnec a zapálil svíčku, doprovod mu dělala manželka Eva. Prezidentský pár se následně zdravil s přítomnými lidmi a podával si s nimi ruce.

Našli se ale také tací, kteří Pavlovi připomenuli jeho komunistickou minulost. Před rokem 1989 byl členem KSČ a studoval na vojenského rozvědčíka. Ke své minulosti pak prezident v jednom z rozhovorů na Národní třídě uvedl, že si to připomíná dodnes, ale že je rád, že se mohl podílet na budování společnosti v Česku po roce 1989.

Petr Pavel přichází na Národní tříduVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám