Hlavní obsah

„Návrat k normálu.“ Pavel se sešel s premiérem a šéfy parlamentních komor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvolený prezident Petr Pavel se ve středu sešel s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Brífink po jednání Novinky nabídly živě.

Brífink Petra Pavla po schůzce s Fialou, Vystrčilem a AdamovouVideo: ČTK

 
Článek

Středeční jednání špiček státu se konalo v Prezidentském salonku Senátu. Ústavní činitelé spolu jednali zejména o možnostech budoucí spolupráce. Mezi tématy byly vzájemné vztahy Hradu s vládou a parlamentem či koordinace zahraniční politiky včetně cest.

„Všichni si uvědomujeme, že díky voličům jsme dostali šanci společně komunikovat a intenzivně pracovat pro tuto zemi. Máme z toho dobrý pocit a uvědomujeme si odpovědnost, kterou máme. Je to pro nás velmi důležité a bereme to s vděčností a velkou pokorou,“ řekl po jednání šéf Senátu Vystrčil.

Pavel doplnil, že setkání je „návratem k normálu“. „Není to něco výjimečného, ale něco naprosto standardního. Není to tím, že zastupujeme jednu vládní koalici, ale zastupujeme snahu normálně komunikovat a koordinovat kroky všech vládních institucí,“ sdělil novinářům.

Pavel: Čína není v tuto chvíli přátelská země

Svět

„Předpokládám, že se budeme potkávat při různých příležitostech a budeme koordinovat naše kroky i mimo tato jednání,“ dodal.

Inaugurace bude 9. března ve 14. hodin

„Těší mě návrat k normálu,“ prohlásila v podobném duchu i Pekarová Adamová.

Pavel se funkce ujme v březnu. Pekarová potvrdila, že schůzi obou parlamentních komor k inauguraci nově zvoleného prezidenta Pavla svolá na 9. března na 14:00.

Premiér Fiala řekl, že si kvůli schůzce uvědomuje, jak chybělo, že v minulém volebním období něco takého nebylo. „Bavili jsme se na schůzce například o tom, jakým způsobem budeme koordinovat naše aktivity v zahraniční politice,“ zmínil.

K tomu Pavel doplnil, že rozhodně nemá v plánu dělat vlastní domácí politiku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a zvolený prezident Petr Pavel na setkání nejvyšších ústavních činitelů

Dosavadní prezident Miloš Zeman Senát v lásce příliš neměl. Horní parlamentní komoru označoval za zbytečnou.

S Vystrčilem končící prezident naposledy jednal v létě 2020, tedy krátce předtím, než předseda Senátu realizoval záměr svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) podniknout oficiální cestu na Tchaj-wan. Zeman byl proti této cestě, podobně jako Čína, která ostrovní zemi považuje za odštěpeneckou provincii.

Pavel oproti tomu v pondělí k čínské nelibosti telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ujistil ji, že Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat vzájemné partnerství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil, zvolený prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a premiér Petr Fiala na setkání nejvyšších ústavních činitelů

I když se funkce má ujmout až v březnu, už po svém zvolení se Pavel začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal například s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) či poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

Ve čtvrtek se má sejít ještě s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou a policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Foto: Senát parlamentu ČR

Schůzka zvoleného prezidenta Petra Pavla s premiérem a šéfy parlamentních komor

Nechci mít obličej na každém rohu, říká Pavel ke známkám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám