Hlavní obsah

Pavel Rychetský k amnestii: Jsme svědky neuvěřitelného diletantismu

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) prohlásil, že prezidentská amnestie byla připravena diletantsky. Premiér Petr Nečas (ODS) si měl podle něj před svým podpisem prezidentského rozhodnutí nechat zjistit, jaký bude mít amnestie dopad. Tak vážný krok nemůže podle Rychetského udělat sám prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Rychetský

Článek

"Jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždycky vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoli Hrad," řekl HN Rychetský.

Podle něj je takzvaná kontrasignace premiéra v ústavě proto, aby vláda mohla mít amnestii nejen připravenou, ale aby také posoudila její dopady.

"Není v kompetenci prezidenta ani premiéra to posoudit, to musí udělat armáda úředníků ministerstva spravedlnosti," sdělil Rychetský. Vláda si podle něj měla nejprve zjistit, koho amnestie vlastně očistí.

Spolupodepisovat nemusel

Pro Právo doplnil, že premiér Petr Nečas amnestii spolupodepisovat nemusel.

Také se pozastavil nad tím, že premiér ani prezident kolem sebe nemají takové lidi, kteří by aspoň byli seznámeni s tím, „jak to tady asi osmdesát let funguje“.

Rychetský odmítl hodnotit amnestii jako takovou. „Ale je třeba říci, že některé výroky, jako že autoři amnestie nemohli vědět, jaký bude mít dopad a kolika lidí se bude týkat, bych mohl těžko v normální situaci očekávat. Nezbývá než reagovat na výrok pana premiéra, že měl povinnost amnestii spolupodepsat. Nic takového z ústavy nevyplývá, naopak princip kontrasignace předpokládá společný projev vůle a předseda vlády není taková rozhodnutí povinen podepsat,“ upozornil Rychetský.

Nečas ve středu novinářům řekl, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem.

Prezident Václav Klaus v úterý v emotivním prohlášení pro Českou televizi označil kritiku amnestie za útok proti své osobě a myšlenkám, které zastává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám