Hlavní obsah

Novotný jde před soud kvůli slovům o Palestincích. Trvá na tom, že řekl pravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) čeká soud kvůli příspěvku na sociální síti z loňského prosince, v němž označil Palestince za opice a vyzval k jejich vybombardování. Uvedla to v úterý Česká televize (ČT). Novotný příspěvkem reagoval na teroristický útok palestinského hnutí Hamás v Jeruzalémě. ODS se od jeho výroků distancovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný

Článek

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal v příspěvku na sociální síti Novotný.

Reagoval tím na případ z loňského 30. listopadu, kdy ozbrojenci Hamásu na jeruzalémské zastávce autobusu rozpoutali střelbu, při které zasáhli 11 lidí, z nichž tři zahynuli.

Na kritiku svého vyjádření pak Novotný v komentářích odpověděl v několika případech vzkazem „vybombardovat“.

Hamás zaútočil v Jeruzalémě. Ozbrojenci zastřelili tři lidi na zastávce autobusu

Blízký a Střední východ

Nedlouho poté však svůj původní příspěvek smazal a nahradil ho omluvou. „Omlouvám se za ten tweet s těmi Palestinci. Bylo to přes čáru,“ napsal.

„Řekl jsem pravdu, ale takhle se to nesmí“

Novinkám v reakci na krok státního zástupce Novotný v úterý sdělil, že „je super, že zákony u nás platí pro všechny“. „Řekl jsem sice pravdu, ale říkat se takto nesmí, takže určitě je na místě potrestání. Jinak nepochybujte, že lituji jen sám sebe,“ dodal řeporyjský starosta.

Náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý řekl České televizi, že minulý týden podal návrh na potrestání Novotného za přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Novotnému hrozí podle televize za oba trestné činy až tři roky vězení.

Řeporyjský starosta je navíc ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Zkušební lhůta skončí letos v červenci. Pokud se v ní Novotný neosvědčí, může ho soud poslat do vězení, nařídit nad ním dohled, prodloužit zkušební lhůtu nebo mu stanovit určité povinnosti, uvedla ČT.

Za nebezpečné pronásledování podnikatele Víta dostal starosta Novotný tříměsíční podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám