Hlavní obsah

Paroubkův přítel Benda daruje národním socialistům 12 miliónů

Novinky, jov

Nová strana Národní socialisté - levice 21. století, kterou vede expředseda ČSSD Jiří Paroubek, rozjela před několika týdny propagační kampaň zahrnující billboardy nebo inzerci v médiích. Akce vyvolala otázky týkající se financování. Partaj ve středu oznámila, že sponzorem kampaně je Paroubkův přítel Petr Benda, který daruje 12 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Benda, Jiří Paroubek a Jiří Šlégr

Článek

Benda vedl ústeckou krajskou organizaci ČSSD, nyní v tomto regionu vede právě národní socialisty. A je také volebním manažerem Paroubkovy strany. Národní socialisté před časem zahájili propagační kampaň. U silnic se začaly objevovat billboardy s Paroubkovou tváří. Stranický lídr ve středu prohlásil, že kampaň je vedena „vcelku ve skromném měřítku“.

Paroubek zároveň oznámil, že sponzorem kampaně je Benda, který s národními socialisty uzavřel příslušnou smlouvu. Straně věnuje 12 miliónů korun. „Tato částka bude přicházet do účetnictví národních socialistů postupně,“ uvedl Paroubek s tím, že tento týden obdrží jeho strana pět miliónů.

„Rozhodl jsem se podpořit ze svých vlastních finančních zdrojů tuto aktivitu,“ potvrdil poskytnutí miliónového daru národním socialistům Benda. Upřesnil, že peníze pochází z jeho podnikání, které zahrnuje například investování do nemovitého majetku. Paroubek odmítl zpochybňování původu financí poukazem na to, že je Benda majitelem prověrky NBÚ na stupeň důvěrné. Získal ji v lednu roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám