Hlavní obsah

Paroubka se Schröderem čekaly na Zlínsku ojedinělé protesty

Právo, Jiří Růžička, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž, Otrokovice
Aktualizováno

Turné Jistota ČSSD ve Zlínském kraji se v úterý v Kroměříži a Otrokovicích obešly zatím bez vajíčkových útoků, provázely je jen ojedinělé slovní protesty odpůrců Jiřího Paroubka. Po jeho boku kampaň ČSSD oživil i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Do Otrokovic na Zlínsku přijel Jiřímu Paroubkovi vypomoci s předvolební kampaní ČSSD i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Článek

"Zapakujte to s těmito lidmi, jsou to převlečení komunisté. Běžte pryč!“ vykřikoval po mítinku v Kroměříži jeden z účastníků, který nesouhlasil s projevy Jiřího Paroubka a dalších představitelů ČSSD. Žádné vajíčko však nevzlétlo. Příznivci sociálních demokratů v Kroměříži ovšem kolem nespokojence vytvořili neprodyšný kruh a jeho slova postupně zapadla.

Sociální demokraté zřejmě pokračovali ve změně taktiky v organizaci mítinků. V Kroměříži například nevystupovali na místním stabilním velkém pódiu na Velkém náměstí, ale přivezli si nízké stupínky a vystupovali před pódiem. Ani v jednom okamžiku se přitom na improvizovaném pódiu neukázali všichni současně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na mítinku v Uherském Brodu

Napětí provázel mítink v Uherkém Brodě, kde Paroubka a jeho lidi čekali vedle příznivců i odpůrci s transparenty. "ČSSD vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí,“ hlásal jeden z nich. K vyobrazení Paroubka a Topolánka na dalším transparentu připsali autoři "Bandita či hrdina? Vše je naše rodina!“.

Lidé z Paroubkova doprovodu i místní příznivci ČSSD se snažili skupinu asi deseti odpůrců paralyzovat. Zazněl pískot z obou stran a výkřiky. Předseda ČSSD se v projevu přimlouval za zásah policie. 

I Schröder sklidil kritiku

Podobný scénář se opakoval v Otrokovicích. České sociální demokraty zde doplnil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Paroubek v projevu vypočítával chyby Topolánkovy vlády, a když se na adresu politických odpůrců řekl "někdo tady lže“, z účastníků mítinku se ozvalo hlasité "Ano! Lžou všichni politici!“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na mítinku v Uherském Brodu

"Jestli se mě chcete na něco zeptat, tak můžete po skončení, jinak narušujete naše shromáždění,“ opáčil směrem k autorovi výroků Paroubek. Nespokojený muž se po mítinku k Paroubkovi skutečně protlačil, podal si s ním ruku, a řekl, že mu nevěří a že totéž by řekl Topolánkovi. 

Když v Otrokovicích vystoupil na podporu ČSSD Schröder, který připomněl nutnost zachovat bezplatné vysoké školství a práva zaměstnanců, reagoval na jeho němčinu z dálky šedesátník opírající se o jízdní kolo: "Ať jde do ři...! Jste dacan vedle dacana, lezeme vám do pr....“ Na jeho výroky však nikdo nereagoval. Muž odešel, aniž by vzbudil větší pozornost.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na strkanice došlo i při mítinku ČSSD v Uherském Hradišti

Vajíčka se lepí na plakáty

Mítinky v Kroměříži i v Otrokovicích proběhly pod dohledem městských strážníků i státní policie, nikdo z nich neměl důvod zasahovat. Bez povšimnutí zůstala i okolnost, že limuzíny některých členů doprovodu Jiřího Paroubka parkovaly v Otrokovicích u obchodního domu v místě označeném podélnou žlutou čárou. "Já bych tady určitě dostal botičku a flastr,“ poznamenal jeden z nakupujících v supermarketu.

Vajíčková kampaň se v poslední době nese ve stínu incidentu na pražském Andělu, postupně uklidňuje. Stále méně lidí přichází s vejcem na mítinky ČSSD, aby se trefila do Paroubka nebo jiného sociálního demokrata. Vejce přesto zůstalo symbolem protestu.

Například na jižní Moravě se objevilo několik telefonních budek s reklamou ČSSD, na níž se usmívá Paroubek, přičemž na těle má přilepený obrázek rozbitého vejce.  

Reklama

Výběr článků

Načítám