Hlavní obsah

Paroubek: V Praze už nechci jiného nestraníka než Teličku

Právo, luk, kab, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek je přesvědčen, že pokud ČSSD neuspěje v jednání s bývalým eurokomisařem Pavlem Teličkou, neměla by se při hledání pražského volebního lídra poohlížet po jiné nestranické osobnosti.

Článek

Paroubek v úterý na otázku Práva k možnosti jiného nestraníka coby lídra, odpověděl: "Myslím, že ne. Myslím si, že jenom osobnost formátu pana Teličky má význam. Nikdo si nemohl myslet, že vše dokážeme dohodnout a ukončit na jediném jednání." Podle Paroubka nelze definitivně říci, že jeho naděje vložené v Teličku jsou pryč. "Všechny věci jsou otevřené," poznamenal.

Teličku loni vláda soc. dem. odvolala z postu eurokomisaře, ve funkci jej nahradil expremiér Vladimír Špidla. Telička k tomu včera v Českém rozhlase poznamenal: "Je pravda, že to nebyl projev nejvyšší politické kultury. A navíc to vyvolávalo nemalé rozpaky v Bruselu. Na druhou stranu je to historie." Jak dodal, mluvil s Paroubkem a není si vědom, že by se současný premiér tehdejšího řešení zúčastňoval.

K loňské výměně českého eurokomisaře se včera vyjádřil také expremiér Miloš Zeman: "Teličkovi se stal velice ošklivý podraz. Podraz způsobený spojeným úsilím Stanislava Grosse a Vladimíra Špidly. Telička byl nesporně jeden z nejzkušenějších, ne-li vůbec nejzkušenější politik z hlediska specializace na vztahy ČR a Evropské unie, respektive na problematiku EU obecně," uvedl na dotaz Práva v Ostravě.

Zeman považuje za nesmyslné úvahy, že by mohl Telička nahradit odstupujícího vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna. "A to z prostého důvodu - Jahn je ekonom a Telička je odborník na zahraniční politiku. Čili to jsou dvě různé profese a z tohoto důvodu, dle mého názoru, tato náhrada není bezprostředně možná," uvedl Zeman. Dodal, že kdyby se Telička stal vicepremiérem, pak by to mělo být pro zahraniční politiku.

Kavan zvažuje kandidaturu

Poslanec ČSSD Jan Kavan zvažuje revizi svého původního rozhodnutí, že už nebude kandidovat do Sněmovny.

"Právě v těchto dnech o své osobě přemýšlím, protože se na mě obrátila řada členů ČSSD, zvláště z mé domovské organizace, kteří mě žádají, abych svůj postoj přehodnotil," řekl včera Kavan. S definitivním slovem chce počkat na obvodní konferenci v Praze 13. "Rozhodující pro mě bude postoj mé domovské organizace," dodal.

Podle Kavana by mohl být vhodným volebním lídrem při odchodu vicepremiéra Martina Jahna poslanec a šéf Sdružení nájemníků Stanislav Křeček. Kromě Platformy pro renesanci strany by se Křeček na rozdíl od Jahna zřejmě těšil i podpoře Frakce soc. dem. levice. Jedním z jejích mluvčích je Kavan.

Reklama

Výběr článků

Načítám