Hlavní obsah

Paroubek šokoval výrokem o zaměstnávání cizinců

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek šokoval ve čtvrtek výrokem o zaměstnávání cizinců v ČR. Při návštěvě kutnohorského úřadu práce totiž prohlásil, že „není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou“. Odmítl dokonce argumenty jedné z úřednic, proč jsou na některé práce zaměstnáváni cizinci. Paroubek se pozdě večer proti zveřejněné verzi svého výroku ohradil, označil ji za lež a prohlásil, že se bude bránit všemi právními prostředky. Požaduje jako doklad nahrávku výroku.

Foto: Volfík René, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přichází na tiskovou konferenci

Článek

„Není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou. Naučí se jazyk, mají děti a je z toho etnický problém,“ citoval server Aktuálně.cz Paroubka. Skandální slova pronesl v kanceláři plné novinářů a kutnohorských úředníků.

Na kutnohorský úřad práce Paroubek dorazil v doprovodu středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Hovor se stočil podle serveru i na tchajwanskou společnost Foxconn, která podniká právě v Kutné Hoře. Podle úředníků si firma často vybírá pracovníky z Vietnamu a Mongolska.

„Jsou prý ve srovnání s českými dělníky velmi disciplinovaní a svědomití. Navíc tvrdá práce, zvlášť pokud je na směny, naše lidi neláká,“ vysvětlovala jedna z úřednic, proč dochází k najímání zahraničních pracovníků. Před Paroubkem ale takový argument neobstál. „Snižují tak ale cenu práce,“ opáčil podle serveru úřednici.

Dopad výroku se snažila mírnit stranická mluvčí Kateřina Blechová. „Zřejmě to použil v souvislosti s aktuální nezaměstnaností, kdy by měli mít přednost naši zaměstnanci, před těmi z jiných zemí EU a třetích zemí,“ řekla večer Právu. Jedním dechem ale prohlásila, že u Paroubkova výroku nebyla a nevybavuje si, že „by něco takového řekl“.

Nahrávka jako důkaz

Samotný Paroubek ve vyjádření, které Právu zaslal v esemesce šéf marketingu ČSSD Petr Dimun, označil za lživé informace některých médií o jeho údajném výroku. „Kategoricky odmítám jako lživé informace některých médií o mém údajném „rasistickém výroku“ při návštěvě úřadu práce v Kutné Hoře a žádám redakci Aktuálně.cz, která přinesla tuto lež první, o předložení celé nahrávky,“ sdělil prostřednictvím Dimuna.

„Při diskusi se zaměstnanci úřadu práce jsme se dotkl problematiky řešení situace cizinců, kteří ztratili zaměstnání a nyní čelí tíživé životní situaci. Uvedl jsem, a to zcela v souladu s vládní koncepcí imigrační politiky, že stát by měl preferovat imigraci z nám blízkých civilizačních okruhů, tedy států východní a jihovýchodní Evropy, kde dochází již během jedné generace k integraci s většinovou společností a v případě ztráty zaměstnání nedochází k výrazným společenským problémům tak, jak je tomu u víceméně živelné imigrace například ze zemí jižní a jihovýchodní Asie, které jsme byli svědky v posledních letech,“ uvedl Paroubek ve svém obsáhlém vysvětlení výroku.

„Po celou dobu mého vystoupení byli přítomni svědci, včetně Milana Urbana. Hejtman David Rath dorazil se zpožděním. Žádám média, aby se do předložení důkazů redakcí Aktuálně.cz nedopouštěla šíření této lži, proti které se budu bránit všemi právními prostředky,“ oznámil Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám