Hlavní obsah

Paroubek se střetl s Topolánkem nad vládním programem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nedělní Sedmička na Nově byla věnovaná vládnímu programu. Obhajoval ho nový premiér Jiří Paroubek, kritizoval předseda ODS Miroslav Topolánek. Oba se drželi svých pozic.

Článek

Paroubek hájil program: "Vláda se bude řídit programových prohlášením a má tu výhodu, že předchozí vlády za tři roky něco udělaly."  Topolánek program označil za vágní, ještě vágnější než předchozí, a stavěl proti němu jako alternativu Modrou šanci ODS, která do detailů řeší nejen daňovou problematiku, ale třeba také otázky rozvoje vysokého školství nebo bydlení.

Paroubek k údajné nekonkrétnosti programu vlády uvedl, že jsou v něm dvě priority, a to "řešit nezaměstnanost a udržet příznivý hospodářský růst". Zdůraznil, že "pokračujeme v politice, která byla založena už za Zemana".

Topolánek vládu sociální demokracie okomentoval slovy: "Co jste dělali celých sedm let, nejste schopni ani řešit problémy, které jste sami nadělali."

Topolánek chtěl souboj argumentů

V Sedmičce si přitom stěžoval na způsob vedení diskuse ze strany soc. dem. a požadoval souboj argumentů: "Řeka plyne a voda teče. Já už s minulým předsedou měl problém, že používal arogantní způsoby a v tom nemíním pokračovat."

Paroubek přitom uvedl i jaké konkrétní zákony, které mají řešit problematiku bydlení pro mladé lidi či jak se má změnit daňový systém. Také zdůraznil význam redukce byrokracie na ministerstvech. Na to Topolánek reagoval slovy: "Kapři nikdy nerozhodnou o vypuštění rybníka." Požadoval přitom zjednodušení agendy.

Podle Paroubka řada kroků souvisí s mezinárodními závazky vyplývajícími z konvergenčního programu, abychom mohli přijmout euro, což například vyžaduje jen tříprocentní schodek rozpočtu veřejných financí.

Spor okolo rovných daní

Největší spor se strhl okolo rovných daní a zavedení jejich dopadů na Slovensku.

Paroubek volil srovnání, že za šest let sociálnědemokratické vlády došlo k nárustu reálné průměrné mzdy o 31 procent, což uvedla českomoravská konference odborových svazů. Na Slovensku přitom došlo k poklesu reálné mzdy o 1,3 procenta.

Topolánek tvrdil, že Českou republiku a Slovensko nelze rovnávat, protože na Slovensku stál před kolapsem zdravotní systém a v zemi už provedli reformu důchodového zabezpečení. Navíc Slovensko má rychlé tempo ekonomického růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám