Hlavní obsah

Paroubek s menšinovou vládou ODS nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek odmítl možnost, aby vládu sestavila sama ODS a kabinet by pak po domluvě podpořily všechny parlamentní strany s výjimkou KSČM. Paroubek řekl, že poslanci ČSSD by byli proti tomu, i když on sám by to na schůzkách s předsedou ODS Mirkem Topolánkem dojednal. V pátek vpodvečer zasedlo předsednictvo ČSSD.

Článek

Menšinou vládu své strany s podporou stran vyjma komunistů chce začít stavět Topolánek v případě, že ho prezident Václav Klaus pověří sestavením vlády. Navrhl mu to v pátek po poledni. Klaus to ale zatím neudělal. Řekl, že počká, až co dohodnou při vzájemných schůzkách Topolánek a Paroubkem. Na jednání jim dal týden. [celá zpráva]

"Myslím, že by to nezískalo podporu v rámci soc. dem., i kdybych třeba já to chtěl," řekl k možnosti menšinové vlády s podporou čtyř stran Paroubek. Podle něj nepřichází v úvahu už ani velká koalice, jejíž existenci ale vždy odmítala ODS a prosazovala právě ČSSD. Ta dokonce byla ochotná  jednat o podpoře menšinového kabinetu ODS.

Podobně se pro Právo vyjádřil i poslanec Lubomír Zaorálek. "Nemáme za úkol dělat vládu národního smíření," poznamenal.

Podle Paroubka už nyní přichází v úvahu pouze polopolitická vláda odborníků. Ty by ale nevybíraly čtyři strany  (ODS, ČSSD, KDU-ČSL, SZ) ale jen ODS a ČSSD "Já nevím, proč bychom se měli dohadovat s někým jiným," sdělil Právu Paroubek. Myslí si, že otázka předčasných voleb není na pořadu dne, protože strany ještě nevyčerpaly všechny možnosti k jednání.

Reklama

Související články

Zelení: trojkoalice už nemá význam

Zelení vyzvali v pátek odpoledne ODS a KDU-ČSL k ukončení koaliční spolupráce. Trojkoalice prý už nemá význam. Bursík během zdůvodňování, proč by strany měly...

Výběr článků

Načítám