Hlavní obsah

Paroubek prý cestou na svatbu spal, chce důkazy o zběsilé jízdě

Právo, jr, rup, fk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se v pondělí pokusil zpochybnit tvrzení bulvárních deníků Aha! a Blesk, že se limuzína, v níž spěchal v sobotu z okresní konference ČSSD v Ústí nad Labem na svou svatbu do Mariánských lázní, řítila rychlostí 200 km/h. Paroubek v oficiálním sdělení uvedl, že hodlá celou věc prošetřit.

Článek

"Protože jsem neřídil, nevěnoval jsem průběhu cesty dostatečnou pozornost (převážnou část cesty jsem spal), a proto vycházím pouze ze svědectví řidiče, mého spolupracovníka a informací médií," uvedl.

A vyzval novináře, ať předloží důkazy, které on nemá, mj. o dalších dopravních přestupcích. Podobně se Paroubek hájil na tiskové konferenci, když reagoval na další přestupky. "Ta dvojitá čára není příjemná věc, ale to je věc policie. Já jsem spal," řekl Paroubek.

Pokud se prokáže, že limuzína Audi A8, kterou jel, porušila předpisy a někoho ohrozila "tímto všem, kteří se cítili jízdou mého vozu ohroženi, omlouvám," uvedl písemně šéf ČSSD.

Pokud důkazy dostane, mají mu prý posloužit "jako podklad k jednání s příslušnou agenturou zajišťující provoz vozidla, popřípadě k přestupkovému řízení s příslušným řidičem".

Politici obvykle tvrdí, že oni za dopravní přestupky nemohou. "Ať stíhají toho řidiče, nebo ty řidiče, kteří tak jeli, protože ti musí dodržovat předpisy jako ostatní," reagoval i šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Ten má z titulu své funkce vůz s řidičem a majákem a s právem přednosti v jízdě.

Paroubek kritizoval novináře

Paroubek si neodpustil útok na novináře, z nichž někteří prý "nemají žádné právo se označovat za strážce demokracie" a je mu jich "lidsky upřímně líto".

Pozornost věnovaná věcem "jako je údajná barva spodního prádla nevěsty či cena depilace...," nakonec podle Paroubka vyústila v jediné: "... bohužel, zkazila mnohým mým blízkým jejich slavnostní den".

Šéf ČSSD Paroubek přijel do hotelu Esplanade v sobotu v půl druhé. Přes závoru u hotelu hlídanou bezpečnostní agenturou se dostal jen jeho vůz. Na snímku už dojíždí přímo k hotelu. Foto: PRÁVO/František Kšajt

Zato s přítomností městské policie na svatbě neměl šéf ČSSD svých slov nic společného. "Důvodem zřejmě byla přítomnost slovenského premiéra. Žádný automobil svatebních hostů nestál v zákazu stání. Všechna auta stála na hotelovém parkovišti. Je to naprostá lež," rozčiloval se Paroubek.

Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS) nevidí důvod, proč by se měl prací hlídky zabývat. "U hotelu Esplanade byla proto, že se v souvislosti se svatbou Jiřího Paroubka zde předpokládala větší dopravní zátěž a také zvýšený pohyb osob," řekl Král.

Samotného obřadu se podle Paroubka účastnilo 30 pozvaných hostů a o účet, který nemá přesáhnout 120 tisíc korun se podělil s rodinou jeho manželky Petry.

S majitelem hotelu Esplanade Vlastimilem Dvořákem se prý Paroubek zná z let 1992-1993, kdy Dvořák působil v komisi cestovního ruchu pražského magistrátu, jíž Paroubek předsedal. "Před tímto datem jsme se neznali a nemohu proto komentovat jeho aktivity před rokem 1989," uvedl Paroubek k informacím, že Dvořák byl agentem StB. Jak dodal, mezi Dvořákovy hosty patřil dříve i premiér Mirek Topolánek, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach či modelka Andrea Verešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám