Hlavní obsah

Paroubek: Předčasné volby mohou být klidně zítra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek byl v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD zvolen volebním lídrem ČSSD. Při hlasování členů Ústředního výkonného výboru dostal 130 hlasů ze 132. Na zasedání řekl, že se nebude bránit předčasným volbám, jestliže ho k nim vyzvou KDU-ČSL a ODS. Mirek Topolánek řekl, že Paroubek se chová jako hulvát.

Článek

"Ať pak Kalousek a pan Topolánek nechají svých zákulisních intrik, ať se k tomu postaví jako chlapi, ať mi dají výzvu k mimořádným volbám, já ji rád přijmu." uvedl premiér.

Novinářům pak sdělil, že na předčasné volby klidně přistoupí hned zítra a dodal, že se jich nebojí, protože je sociální demokracie vyhraje. Připomenul přitom úspěch Schrödera ve volbách v Německu, kde SPD nakonec dostala skoro stejný počet hlasů jako opoziční křesťanští demokraté z CDU/CSU, byť nedlouho před nimi SPD ztrácela 15 procent.

"My chceme sloužit této zemi, čemu chcete sloužit vy? Vy se chcete jen dostat ke korytům," vzkázal Paroubek konkurentům. ODS by podle něj už konečně měla pochopit, že v jejím čele stojí "naprosto nevhodná osoba".

Mirek Topolánek na tyto útoky reagoval výrokem, že Paroubek se choval jako hulvát, "naštval i jeho ženu" a je hysterický. 

Tlustý: asi má strach z Unipetrolu

Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) prohlásil, že pokud Paroubek řekl tyto výroky, pak má asi strach z vyšetřování kauzy Unipetrol a chce aby volby byly dříve, než skončí.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek řekl, že se nenechá vyprovokovat k hloupým výrokům a zmínil, že ČSSD je asi vyděšena z aféry Unipetrol. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) byl zdrženlivější a nevyjádřil se nijak, protože prý Paroubkův výrok neslyšel.      

Jiří Paroubek na zasedání, kde oznámil svoji rezignaci na místo předsedy strany Stanislav Gross [celý článek], ve svém vystoupení tvrdě kritizoval i lidovce, kteří se podle něj už vidí v koalici s někým jiným.

Kvůli zákoníku se Paroubek spojí i s marťany

Lidovcům v minulém týdnu velmi vadilo, že sociální demokracie chce ve Sněmovně prosadit nový Zákoník práce a jednala přitom i s komunisty. Jiří Paroubek tehdy uvedl, že mu je "jedno, jestli je kočka černá nebo bílá, hlavně, když chytá myši". Podobně hovořil i v sobotu.

"Zákony, které jsou důležité pro tuto zemi, budeme schvalovat třeba i s komunisty. Kdyby tady spadli marťani, tak je budeme schvalovat s marťany," řekl Paroubek za aplausu stranických kolegů.

Kalousek podle něj vydíral ČSSD i při přípravě rozpočtu na příští rok. Prý žádal, aby se výdaje snížily o šest miliard korun na úkor důchodců, učitelů, vysokoškolské reformy či státních zaměstnanců. "To jsme nepřipustili a nikdy nepřipustíme," uvedl premiér.

ČSSD se nebojí ani toho, že by s ní nehlasoval Josef Hojdar, jehož vyloučení potvrdil Ústřední výkonný výbor. Předseda poslaneckého klubu Michal Kraus uvedl: "Kdyby nebyl loajální, nevadí to. Podpora zákonům bude odjinud."

Anketa

Jste pro předčasné volby?
Ano
71,1 %
Ne
26,8 %
Nevím
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3413 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám