Hlavní obsah

Paroubek pohrozil Rusnokovi vyloučením kvůli Tlustému

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf penzijního fondu ING, exministr financí Jiří Rusnok (ČSSD), jehož ministru financí Vlastimilu Tlustému (ODS) pro expertní tým k veřejným financím doporučil bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, čelí pohrůžce vedení strany, že bude zbaven členství ve straně.

Článek

Expertní tým k veřejným výdajům podle Paroubka představuje jen politický trik s negativními sociálními dopady. ODS se chce pokusit sáhnout do mandatorních výdajů příští rozpočtu a "mít tam nějakého člověka, který je spojen se soc. dem.," usoudil Paroubek.

"Takový člověk, kdyby tam zůstal a kdyby se na tom podílel... Udělám všechno pro to, aby přestal být členem soc. dem., jakkoli jsem v tomto směru nikdy nevystupoval," řekl šéf ČSSD.

Podobně se vyjádřil i místopředseda ČSSD a stínové vlády Bohuslav Sobotka. "Myslím si, že je to spíš problém pana Rusnoka, aby si ujasnil, jestli je soc. demokrat, nebo jestli je členem ODS, nebo jestli zastupuje ING," řekl novinářům.

Rusnok však pro Právo tlak obou nejvyšších špiček odmítl: "Nikde nevystupuji s žádným mandátem ČSSD, a to, co dělám jako soukromá osoba, je moje věc. Do toho panu Paroubkovi, ani panu Sobotkovi nic není."

Obavu z toho, že by mohl být vyloučen ze strany, do níž vstoupil v roce 1998, Rusnok nemá. "Nevím, co to s tím má společného. Kroky dělám s rozmyslem a nedělám žádné unáhlené kroky, které bych ze dne na den změnil," uvedl.

Setkáním Zeman-Tlustý byl Rusnok podle svých slov v Českém rozhlase překvapen. "Hledání racionálních řešení v těžké situaci vyžaduje možná i nestandardní kroky," řekl.

"Je to etický problém"

Podle Paroubka však jde o kruciální věc z hlediska praktické filozofie soc. dem. "Nikdy mě nezajímalo, kdo je zemanovec, kdo je grossovec, kdo je něco jiného v rámci soc. dem. Tady vidím od začátku určitý etický problém u pana Rusnoka. Pokud já budu ve vedení soc. dem., tak on prostě nebude poradcem, nebude mít žádnou funkci tam, kam svým vlivem dosáhnu v rámci soc. dem.," prohlásil. Poukázal také na možný konflikt zájmů Rusnoka jako "exponenta ING". Rusnok je předsedou představenstva penzijního fondu banky a také prezidentem Asociace penzijních fondů.

Rusnok na pražském sjezdu ČSSD v roce 2003 kandidoval proti Vladimíru Špidlovi na předsedu. Ve svém nynějším střetu s Paroubkem by našel ve straně zastání.

Exposlanec a zakladatel Frakce soc. dem. levice Jan Kavan, který má blízko k Zemanovi, hodnotí především stanovy strany. "Z tohoto pohledu mi není jasné, co by měl Rusnok svou účastí v takové komisi, o jejíchž parametrech moc nevím a nemohu hodnotit, jestli je, nebo není užitečná, porušit, pokud jde o stanovy ČSSD," reagoval pro Právo Kavan.

S Rusnokovým vylučováním by nesouhlasil ani Václav Dašek ze zemanovské Platformy pro renesanci strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám