Hlavní obsah

Paroubek: Nenechám vládnout ODS až do roku 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dosluhující premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce potvrdil, že trvá na požadavku předčasných voleb do Sněmovny na podzim roku 2008, společně s volbami do krajských zastupitelstev a Senátu. Podle svých slov nechce nechat vládnout ODS až do roku 2009, kdy ČR předsedá Evropské unii.

Článek

V pondělí budou dosluhující i nový premiér jednat o programovém prohlášení nové vlády. To by podle Paroubka mělo být založeno na "středově kompromisním programu". Předmětem jednání bude i personální obsazení vlády.

Paroubek má výhrady vůči kandidátovi na ministra zahraničí Alexandru Vondrovi (za ODS). Obává se, že se změní orientace zahraniční politiky ČR. Soudí, že Vondrova politika by mohla být zaměřena příliš jednostranně na USA. Paroubkovi se nelíbí ani plány jmenovat Ivana Langera (ODS) ministrem vnitra. Chce po něm, aby předložil plán na restrukturalizaci policie. "Jsem však ochoten o těchto jménech diskutovat," dodal.

Paroubek s Topolánkem se příští týden pokusí domluvit na podmínkách existence menšinové vlády ODS. [celá zpráva]

Paroubek: odložení eura je možné

"Je lepší odsunout přijetí eura, než snižovat sociální výdaje, " reagoval Paroubek na dotaz moderátora ohledně návrhu státního rozpočtu ČSSD na rok 2007.

Návrh rozpočtu totiž porušuje konvergenční kritéria pro přijetí eura v roce 2010, deficit veřejných rozpočtu má být 3,8 procenta HDP, místo 3,3 procenta HDP.

"Vojáky z Iráku bych nestahoval"

Paroubek řekl, že pokud se bude konat ve středu zasedání vlády, jedním z bodů programu bude i jednání o vyslání českých vojáků do Libanonu. Nemyslí si ale, že by o takto závažném kroku měla rozhodovat vláda, která je v demisi, takže současná vláda jen připraví podklady pro vládu novou.

"Jednou z alternativ vyslání jednotky je kontingent o 50 mužích, typu vojenské policie, jehož náklady by byly 100 miliónů korun. Naše účast v zahraničních misích je významná, takže si myslím, že je možné, na mimořádné věci tohoto typu přidat peníze v rozpočtu," řekl Paroubek.

Podle dosluhujícího premiéra by však byla chyba stáhnout českou vojenskou policii z Iráku.

Paroubek je proti umístění americké protiraketové základny v ČR, ale čeká na vnitrostranickou diskusi ČSSD. "Je to pouze můj osobní názor, ale není to názor ČSSD," řekl Paroubek.Občané by podle Paroubka měli o protiraketové základně rozhodnout v referendu.

Anketa

Přejete si, aby byly případné předčasné volby v roce 2008 před naším předsednictvím v EU?
ano
82,7 %
ne
15 %
nevím
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8416 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus přijal demisi Paroubkovy vlády

Vláda Jiřího Paroubka podala ve středu demisi do rukou prezidenta Václava Klause. Odpoledne jmenuje Klaus novým premiérem předsedu ODS Mirka Topolánka, který...

Výběr článků

Načítám